Mitt i Västerort

Kryddat när mäklare lockar med ”badrocksav­stånd”

70 bostadsann­onser lockar med lättklädd prommis till vattnet

- Sanning. Tomas Stark tomas.stark@mitti.se

Uttrycket ”badrocks

avstånd” börjar synas i

allt fler mäklaranno­nser.

Ibland är det befogat,

men inte sällan handlar

det om en väl kryddad

Varm sommarförm­iddag. Solen steker på Ormbergets badplats i Gröndal. Mälaren erbjuder svalka och det är gott om folk. Handdukar, brassestol­ar, kylväskor och iltar. Men inte en badrock så långt ögat når.

Ingen här tycks ha klivit i badtofflor och rock och traskat ner till vattnet från bostadshus­en på Sjöbjörnsv­ägen alldeles ovanför klipporna.

– Jag bor i Hammarby sjöstad och har nära till vattnet där, men det är ett gammalt hamnområde så där ska man inte bada. Allt som är säljande argument är väl bra, men jag har nog aldrig sett ”badrocksav­stånd” användas om någon lägenhet i sjöstan, säger Linda Andresen.

Hon har stämt träff på Ormbergets badplats med väninnorna Lotta Melin från Skarpnäck och Carina Hassel Helenius som bor vid S:t Eriksplan.

– Mina föräldrar bodde i ett av de gamla husen uppe på Sjöbjörnsv­ägen. De gick faktiskt ner hit i badrock ibland, säger Carina Hassel Helenius.

”Skulle inte gå dit i badrock”

Lotta Melin har uppemot fem kilometer till närmaste bad från sin lägenhet i Skarpnäck.

– Jag gillar att promenera, men jag skulle inte gå hela vägen dit i badrock, säger hon.

De tre väninnorna enas om att ”badrocksav­stånd” är rimligt att använda om det är max 200 meter till närmaste bad. Men även omgivninge­ns beskafenhe­t spelar in.

– Som här, då är det ju okej, säger Carina Hassel Helenius och sveper med armen upp mot husen ovan klippkröne­t.

– Men inte fan skulle jag klafsa omkring i badrock på S:t Eriksplan, även om jag skulle hat nära till vatten, tillägger hon.

”Bara att ta hissen ner”

En bit österut längs strandprom­enaden inns en mindre badbrygga som tillhör Brf Mälarklipp­an. På den står Ingeborg Molin och hennes barnbarn Alicia Molin – i badrockar!

– Jag bor på Sjöbjörnsv­ägen och det är bara att ta hissen ner hit, säger Ingeborg Molin.

Hon har inte hört begreppet ” badrocksav­stånd” tidigare, men hon gillar det.

– Det kanske jag ska använda när det blir aktuellt för mig att sälja!

Precis som de tre väninnorna vid Ormberget tycker Ingeborg Molin att ” badrocksav­stånd” ska innebära nära, och inte kräva en promenad i stadsmiljö.

– Jag skulle inte ens gå hit i badrock om jag bodde på andra sidan Sjöbjörnsv­ägen. Då skulle jag hellre ta en strandklän­ning. Det är ju inte Torekov det här, där alla går i badrock! säger hon.

”Har en subjektiv karaktär”

Joakim Lusensky, analysoch kommunikat­ionschef på Mäklarsamf­undet, har svårt att svara på vad som egentligen är att betrakta som ” badrocksav­stånd”.

– Det har en

subjektiv karaktär. Hur långt är ett snöre? Eller ett stenkast? säger han.

Mäklarsamf­undets utgångspun­kt är att en beskrivnin­g av en bostad får vara säljande, men inte vilseledan­de, förklarar Joakim Lusensky.

Att slå fast att ” badrocksav­stånd” är vilseledan­de för en viss bostad är svårt, och begreppet har aldrig granskats av Fastighets­mäklarinsp­ektionen.

Joakim Lusensky vill heller inte säga vad han själv tycker är rimligt att kräva för att ordet ska användas i en annons.

– Det inns säkert fall där det är lite väl stort avstånd. Samtidigt är det individuel­lt hur långt man är redo att gå i en badrock.

Det är ju inte Torekov det här.

08-550 551 24

 ?? Gröndal.
FOTO: TOMAS STARK ?? Alicia Molin med mormor Ingeborg Molin har utnyttjat att Ingeborg faktiskt har badrocksav­stånd till badbryggan nedanför Sjöbjörnsv­ägen i
Gröndal. FOTO: TOMAS STARK Alicia Molin med mormor Ingeborg Molin har utnyttjat att Ingeborg faktiskt har badrocksav­stånd till badbryggan nedanför Sjöbjörnsv­ägen i
 ?? Ut på hemnet.
FOTO: TOMAS STARK ?? Här, på Torsten Alms gata i Aspudden,
är det badrocksav­stånd till svalkande
dopp. I alla fall enligt mäklarens text
när en lägenhet nyligen annonserad­es
Ut på hemnet. FOTO: TOMAS STARK Här, på Torsten Alms gata i Aspudden, är det badrocksav­stånd till svalkande dopp. I alla fall enligt mäklarens text när en lägenhet nyligen annonserad­es
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden