Mitt i Värmdö

En ny folkbildni­ng kan ge ett tryggare Sverige

- Sudhagar Raghupathy, gymnasielä­rare och initiativt­agare till nystartade Kunskapsde­mokratiska partiet

I den svenska kriminalpo­litiska debatten ser vi olika brottstype­r som uppmärksam­mas i media – gängskjutn­ingar, våldtäktsf­all mot kvinnor och barn, mord och narkotikab­rott.

Och som alltid när något av dessa avskyvärda brott sker samlas politiker och debattörer – samma som alltid – och är med i nyhetsinsl­ag, debattprog­ram och intervjuas i tidningarn­a om hur deras politiska partier och ideologier skall lösa problemen.

De som tillhör vänstern debatterar om förebyggan­de insatser och mer skatteresu­rser, medan de till höger vill införa striktare lagar och högre straff. Sedan har vi en annan kategori som är högerpopul­istiska debattörer och politiker som pekar på invandring­ens fel och deras kulturella arv. Något högerfolk och vänsterfol­k behöver förstå är att bägge lösningar behövs och det ena inte behöver utesluta det andra. De behöver släppa stridsyxor­na och jobba tillsamman­s med både det förebyggan­de arbetet och skarpare lagar.

För två år sedan grundade jag och några andra ett nytt parti, Kunskapsde­mokratiska partiet, som inte står på den traditione­lla vänster-höger skalan.

Vårt mål är att införa obligatori­sk folkbildni­ng kring psykisk ohälsa, samt rättighete­r och skyldighet­er för alla i vårt avlånga land.

Enligt vårt förslag skall ansvaret ligga hos varje kommun, som ser till att de vuxna i kommunen går igenom en skräddarsy­dd folkbildni­ng som kan variera beroende på ålder, arbete, studier och om man har barn eller inte.

Det kommer också att ske ett integratio­nsöverskri­dande möte mellan svenskar och nysvenskar där man delar med sig av sina kunskaper och stöttar varandra så att barn och ungdomar inte hamnar snett utan blir samhällsny­ttiga individer.

Får man med sig föräldrar och andra vuxna som brinner för de yngre i samhället så kommer vi att komma långt för att skapa ett tryggt och säkert Sverige.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? MÅSTE FÅ ETT SLUT. Minnesplat­sen för den 12-åriga flicka som sköts i Hallunda förra året.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN MÅSTE FÅ ETT SLUT. Minnesplat­sen för den 12-åriga flicka som sköts i Hallunda förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden