Mitt i Tyresö

37 procent klarar sig i sju dagar

- Fredrik Sjöquist fredrik.sjoquist@mitti.se 08-550 550 94

Rysslands invasion av Ukraina fick svenskarna att bli krismedvet­na. Men än återstår mycket, säger Christina Andersson på MSB: ”Beredskap måste bli som att planera middag.”

Efter att länge legat på ungefär samma nivå steg svenska folkets krisbereds­kap ett snäpp förra året i och med Rysslands invasion. Det visar MSB:s återkomman­de undersökni­ng. 2022 svarade 37 procent att de skulle klara sig själva minst en vecka utan samhällets stöd. Året innan var motsvarand­e siffra 26 procent.

– Det vi kan se är att självupple­vda kriser gör att folk tar steget och förbereder sig bättre. Pandemin gjorde det, och inte minst krigsutbro­ttet i Ukraina, säger Christina Andersson, kriskommun­ikatör på MSB.

Vad ska man börja med om man har noll hemberedsk­ap?

– Jag tycker man ska börja med att inventera. ”Vad har jag hemma?” Man har säkert redan saker som är bra att ha i händelse av kris: Pet-laskor att frysa in vatten i, stearinlju­s och annat.

– Sen kan man kompletter­a. Det kan man göra då och då. Prata också med din omgivning, dina grannar vad de har. Alla behöver ju inte ha en vevradio.

Varför ska man klara sig en vecka?

– Det är en inriktning från regeringen och riksdagen. Något man bedömer är en rimlig tid. Men i krig och kris vet man inte hur lång tid saker tar. Då är allt osäkert, det ligger i krisens natur.

Inte bara prylar

En fredstida kris kan exempelvis vara att elen slås ut av en cyberattac­k eller av extremväde­r. Då stannar många funktioner i samhället och vatten, värme och livsmedels­försörjnin­g kan slås ut.

– Vi lever i en osäker tid. Både säkerhetsp­olitiskt och med klimatförä­ndringarna. Det måste bli en naturlig del att tänka beredskap, precis som att planera middag.

 ?? FOTO: MELKER DAHLSTRAND ?? Christina Andersson, kriskommun­ikatör på MSB.
FOTO: MELKER DAHLSTRAND Christina Andersson, kriskommun­ikatör på MSB.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden