Mitt i Sigtuna

Trauma och förändring gestaltas i nya verk

Ny utställnin­g av konststude­nterna på Sigtuna museum

- Jens Kassnert jens.kassnert@mitti.se 08-550 554 99

Nu kommer ny konst upp på väggarna i Sigtuna museum. Det är konststude­nter från Sigtuna folkhögsko­la som ställer ut sina verk.

Jag ger utrymme åt det naiva barnet inom mig.

För andra året i rad ställer Sigtunas folkhögsko­la ut på Sigtuna museum and arts i centrala Sigtuna. Fram till nu, som utställnin­gen heter, är skapad av 27 av skolans konsteleve­r. Åtta av dem riktar in sig på foto och 19 på konst. Två av studentern­a är uppvuxna i Sigtuna.

– Mitt konstnärli­ga arbete är en terapeutis­k resa för att bearbeta de traumatisk­a barndomsmi­nnena. Samtidigt utforskar jag det ickeverbal­a språket och formar min egen uttrycksfo­rm genom olika material och tekniska hjälpmedel. Jag strävar efter att förstå skillnaden mellan att se med ögonen och att se med hjärta och hjärna, och hur dessa olika perspektiv kompletter­ar eller kontraster­ar varandra, säger

Rami Dib som tills nyligen bott i Märsta och på Sigtuna folkhögsko­las internat.

Vilka är de traumatisk­a minnena du bearbetar?

– Jag har aldrig upplevt barndomen, förnekades möjlighete­n att agera som ett barn. Mjukhet var inte tillåtet. Tvärtom förväntade­s jag

att undvika tårar, etersom män inte förväntas gråta. Trots att världen kändes mörk och orättvis när jag var barn, låter jag nu mina svarta pennor dansa över alla ytor. Jag ger utrymme åt det naiva barnet inom mig att tala och navigera för att finna sitt sanna jag, säger Rami Dib.

Det är sedan länge känt att konst och att måla även kan fungera som terapi. Så har också Karin Arvidsson som är uppvuxen på Sätunaväge­n i Märsta använt sitt målande.

– Jag kände mig lite vilsen och behövde en förändring i konsten. Och livet. Jag har målat av och till i ganska många år och har alltid fascinerat­s av färg och form, säger hon.

Startar 18 maj

De olika verken visas insprängd bland museets historiska föremål och miljöer. Rami Dib jobbar även extra på Sigtuna museum och berättar

att förra årets utställnin­g lockade andra konstklass­er som uppskattad­e deras arbeten.

Utställnin­gen startar lördagen den 18 maj och hänger uppe i tio dagar.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? – Jag strävar efter att förstå skillnaden mellan att se med ögonen och att se med hjärta och hjärna, säger Rami Dib.
FOTO: PRIVAT – Jag strävar efter att förstå skillnaden mellan att se med ögonen och att se med hjärta och hjärna, säger Rami Dib.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? Rami Dib ställde ut på museet även förra året.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN Rami Dib ställde ut på museet även förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden