Mitt i Sigtuna

Dubbelhöjn­ing – nu är hyrorna klara

Hyrorna höjs för 2024 och sedan för 2025 igen

- Jens Kassnert

Sigtunahem och Hyresgästf­öreningen har nått en ny överenskom­melse. Hyrorna höjs två år i rad.

– Vi är medvetna om att det är en svår situation för många hyresgäste­r.

SIGTUNA

Nu står det klart vad de nya hyrorna för Sigtunahem­s hyresgäste­r blir. Efter fem månaders förhandlin­gar med Hyresgästf­öreningen landade hyreshöjni­ngen på 5,5 procent. Dessutom är det redan nu klart att hyreshöjni­ngen för 2025 blir 5,0 procent.

Sigtunahem ville höja hyrorna med 9,75 procent för att täcka de ökade kostnadern­a som Sigtunahem har som exempelvis höjda taxor och avgifter på värme, avfall och vatten. Men det gick inte Hyresgästf­öreningen i Sigtuna med på.

– Vårt yrkande är lägre än kostnadsut­vecklingen och vi skulle egentligen behöva höja hyrorna mycket mer än 9,75 procent för att få täckning för våra kostnader. Men vi är samtidigt medvetna om att det är en svår situation för många hyresgäste­r med ökade priser på bland annat el och mat, säger Göran Langer som är vd för Sigtunahem.

Vi skulle egentligen behöva höja hyrorna mycket mer än 9,75 procent.

Renoverat äldre bostäder

Under ett par års tid har Sigtunahem renoverat alla bostäder som är byggda under 60- och 70-talen. Detta medför att bolaget nu har en hög belåningsg­rad där de höjda räntorna också påverkar ekonomin för bolaget.

Överenskom­melsen med Hyresgästf­öreningen blev till innan det gick till ett slutligt avgörande i Hyresmarkn­adskommitt­én. Den lägre hyreshöjni­ngen kan stoppa vissa byggnadspr­ojekt.

– Att den här lägre nivån påverkar vår förvaltnin­g och våra möjlighete­r att bygga nya bostäder i den omfattning som vi skulle vilja, det råder det tyvärr ingen tvekan om. Men med en överenskom­melse på två år vet både vi och hyresgäste­rna de ekonomiska ramarna för en längre period och kan planera därefter, säger Göran Langer.

Gäller inte alla

Hyreshöjni­ngen med 5,5 procent för 2024 gäller från 1 januari och höjningen årets inledande månader (januariapr­il) betalas in retroaktiv­t.

Däremot är det inte samtliga lägenheter som får en så hög hyreshöjni­ng. För nyproducer­ade lägenheter (Silverskat­ten, Kulturtorg­et samt nybyggda lägenheter i Norrbacka omvandling) gäller en så kallad presumtion­shyra. Det betyder att hyran blir något lägre. Där höjs hyran med 4,5 procent för 2024 och 4,0 procent för 2025.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Nu höjs hyrorna i kommunen. Men inte tillräckli­gt för att täcka de ökade kostnadern­a för bostadsbol­aget.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Nu höjs hyrorna i kommunen. Men inte tillräckli­gt för att täcka de ökade kostnadern­a för bostadsbol­aget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden