Mitt i Sigtuna

75 000 bilder ska bli tillgängli­ga på nätet

FLYTTAR. 100 meter arkivsamli­ng ska norrut

- Jens Kassnert jens.kassnert@mitti.se 08-550 554 99

Sedan tidigare var det klart att Arlanda flygsamlin­gar flyttar från Arlanda till Rosersberg för magasineri­ng. Nu ska samlingarn­as arkiv flyttas till Gävle istället och bli tillgängli­gt på webben.

Arlanda flygsamlin­gar flyttar från Arlanda till Rosersberg och ska där magasinera­s som Mitt i tidigare berättat. Nu står det klart att samlingarn­as arkiv innehållan­de 75 000 bilder, ritningar och texter om civilflyge­ts historia i Sverige inte flyttar med till Rosersberg.

Arkivet ska istället flyttas till Järnvägsmu­seets arkivlokal Nynäs i Gävle där det järnvägshi­storiska arkivet finns. Där ska den förvaras permanent. Men det är inget som uppskattas av Föreningen Arlanda flygsamlin­gars vänner som i dag sköter om både flygplanen och arkivet på det stängda flygmuseet vid Arlanda.

– I en förlängnin­g hoppas jag innerligt att arkivet kommer att återbördas till samlingarn­a för att det ska vara allt i ett och inte spridas ut på olika orter, institutio­ner och museer, säger Jan Forsgren, aktiv i Föreningen Arlanda flygsamlin­gars vänner.

100 meter arkiv

I dagsläget består flygsamlin­garnas arkiv av meter och åter meter med pärmar uppradade på hyllor vid Arlanda.

Närmare 100 meter uppskattas arkivet att vara om det skulle ställas på rad. I samband med flytten till Gävle ska två arkivarier rekryteras anställas som ska packa ner arkivet och gå igenom det.

– Då kommer det bli tillgängli­gt för forskning på ett annat sätt. Det kommer då finnas en arkivförte­ckning vilket gör att man vet vad som finns i arkivet, säger Jan Forsgren.

7 januari hölls den sista visningen på museet vilken lockade runt 800 besökare.

– Vi räknade att det var 700 betalande men då är barnen inte inräknade. Det är en väldigt bra sifra med tanke på väderlek och årstid.

Resterande delar av flygsamlin­garna kommer nu magasinera­s i Rosersberg, det hyreskontr­aktet sträcker sig över fem år. Under tiden ska Statens maritima och transporth­istoriska museer som äger samlingen titta på en ny lokal så att museeverks­amhet kan bedrivas igen i framtiden.

” I en förlängnin­g hoppas jag innerligt att arkivet kommer att återbördas till samlingarn­a.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Såhär der det ut i arkivet somm innehåller 75 000 bilder, ritningar och texter om civilflyge­ts historia i Sverige.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Såhär der det ut i arkivet somm innehåller 75 000 bilder, ritningar och texter om civilflyge­ts historia i Sverige.
 ?? Jan Forsgren FOTO: MIKAEL ANDERSSON ??
Jan Forsgren FOTO: MIKAEL ANDERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden