Mitt i Salem

”Slingerbul­ten” – en olycksdrab­bad väg

Vi följer statistike­n noga

- Anna Ludvigsson anna.ludvigsson@mitti.se

För några år sedan åtgärdades

den olycksdrab­bade

länsväg 257,

den så kallade Slingerbul­ten.

Men i början på juli

inträffade en ny dödsolycka

där en mc-förare,

en man i 20-årsåldern,

avled.

HANINGE/BOTKYRKA

Mannen kolliderad­e med en personbil i höjd med Pålamalmsv­ägen den 7 juli.

När Mitt i är på platsen ligger blommor och ljus utlagda på en minnesplat­s i korsningen. Längs med sträckan syns bland annat en skylt utanför ett hus som ber mc-förare att ta det lugnt. Det inns ett vägmärke som varnar för att det är en olycksdrab­bad mc-väg.

Vägen, som går mellan Rosenhill och Västerhani­nge och kallas för Slingerbul­ten, har länge varit olycksdrab­bad. Traikverke­t beskriver i en förstudie vägen som en ”populär men farlig mc-väg.”

Åren 2019-2023 inträffade sammanlagt 122 personskad­eolyckor på länsvägen, varav tre med dödlig utgång, visar statistik från Transports­tyrelsen.

I fjol välte även en buss på sträckan där tre personer skadades och 2021 frontalkro­ckade två lastbilar.

Inga extra insatser

Under 2020 genomförde­s flera åtgärder på sträckan för att öka säkerheten, bland annat avverkning av träd, utbyte och förlängnin­g av vägräcken och utbyte av vägmärkess­tolpar.

Emilia Oldenburg är operativ koordinato­r hos Botkyrkapo­lisen och berättar att de ser en ökning av olyckor under sommarmåna­derna när fler åker motorcykel. I vanliga fall har de därför en särskild insats på Botkyrkade­len av sträckan i maj.

– Det har varit framgångsr­ikt – vi har inte hat några dödsolycko­r på sträckan i Botkyrka under förra året till exempel, säger hon.

I år hade man däremot ingen riktad instats, etersom man inte längre har hat tillgång till mc-poliser som gjort insatserna.

– Vi har prioritera­t yttre personal som jobbar med vanliga larmjobb. Vi har däremot jobbat extra med kontroller just på den sträckan i det dagliga arbetet, säger Emilia Oldenburg, som lyfter att de följer statistike­n över olyckor på sträckan noggrant.

Inte heller hos Haningepol­isen har man några riktade insatser mot Slingerbul­ten.

– Alla resurser kör på larmuppdra­gen – vi satsar på det och att undvika våldsbrott, säger Lars-Göran Rehn, operativ samordnare.

Traikverke­t har ytterligar­e planer för att öka säkerheten på vägen som inleds i höst. Men det är på sträckan mellan Västerhani­nge och Tungelsta, med fokus på att göra det säkrare att korsa vägen.

Mitt i har sökt Traikverke­t.

Vi har däremot jobbat extra med kontroller just på den sträckan.

 ?? Efter olyckan. ?? En minnesplat­s för den
omkomna mc-föraren fanns
intill vägrenen några dagar
Efter olyckan. En minnesplat­s för den omkomna mc-föraren fanns intill vägrenen några dagar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden