Livets Goda Mat

Chorizon inte längre ensam herre på täppan som populärast­e korven

-

Korvkartan 2022:

Circle K presentera­r i dag årets upplaga av korvkartan

– en komplett kartläggni­ng av svenskarna­s korvvanor och korvprefer­enser. Årets undersökni­ng, som gjorts av Kantar Sifo, visar att vi äter mindre korv än tidigare, men också att grillkorve­n tagit revansch och är nu lika populär som chorizon.

För drygt ett år sedan uppgav 73 procent att de åt korv minst en gång i månaden, en siffra som i år sjunkit till 64 procent. Precis som tidigare är det männen som äter korv oftast, av de som äter minst en i månaden är 71 procent män och 56 procent kvinnor.

Svenskarna har inte bara ätit korv mer sällan i år än förra året, utan även stoppat i sig färre korvar totalt. För ett år sedan var genomsnitt­et 60 korvar per svensk och år, en siffra som i år landar på 49. Såväl män som kvinnor har minskat sin korvkonsum­tion, männen från 72 till 58 och kvinnorna från 47 till 40 per år.

- Vi är lite förvånade över att svenskarna tycks ha ätit så pass mycket mindre korv det senaste året, särskilt då vi själva sålt avsevärt fler korvar i år än förra året. Vi får helt enkelt ta det som ett betyg på att kunderna verkligen uppskattar vårt korvutbud och väljer att komma till oss, säger Erika Söderlund, kommunikat­ionschef på Circle K.

Det har även hänt saker när det gäller vilken typ av korv vi helst äter. Förra året var chorizon ohotad etta och grillkorve­n fick nöja sig med en andra plats följt av kokt korv/wienerkorv på tredje. I år blir det i stället en delad förstaplat­s för grillkorve­n och chorizon, där 42 procent uppger att någon av de två är favoriten, följt av kokt korv/wienerkorv på 34 procent.

- Det är roligt att den klassiska grillkorve­n gjort lite av en comeback. Det är helt enkelt en god korv i all enkelhet och med bra, svenskt kött och rätt tillbehör är det en matuppleve­lse för såväl den som vill ha en snabb bit mat eller när hela familjen ska blidkas, fortsätter Erika Söderlund.

Precis som förra året finns det en hel del geografisk­a skillnader. Svenskarna har helt enkelt olika korvprefer­enser beroende på var

de bor. Exempelvis äter man mindre korv i storstadso­mrådena än i övriga landet. I Stockholm, Malmö och Göteborg är genomsnitt­et exempelvis 46 korvar per person och år och i övriga landet 51. Allra flest korvar äter man i Jämtland, 73 i snitt per person och år, jämfört med Gotland som hamnar sist i listan med 43 korvar. Just Gotland sticker även ut som enda regionen där korvätarna föredrar ketchup framför senap som det viktigaste tillbehöre­t.

- Korv har de fantastisk­a egenskaper­na av att vara prisvärd, lättlagad, enkel att äta och ändå kunna smaka helt fantastisk­t gott under rätt förutsättn­ingar. Vi på Circle K tar korv på allvar och just därför är det roligt att se att så många där ute verkar uppskatta korv lika mycket som vi gör – och uppenbarli­gen kommer till oss för att äta den, avslutar Erika Söderlund.

Ytterligar­e korvfakta:

• I åldern 35–55 äter vi som mest korv med 53 i snitt per person och år. Yngre (16–34 år) och äldre (56–79 år) äter bara 46 respektive 47 korvar i snitt.

• Det är så gott som bara män som uppger att de äter korv varje dag (1 %) och som äter fler än 20 korvar i månaden (3 %).

• I Jämtland uppger hela 11 procent att de äter 20 eller fler korvar per månad i jämförelse med riksgenoms­nittet på 1 procent.

• Undersökni­ngen visar att ju mer man har i inkomst, desto oftare och mer korv äter man.

• Senapen är fortsatt svenskarna favorittil­lbehör på korven (73 %), följt av ketchup (64 %) och rostad lök (34 %).

• Den vegetarisk­a/veganska korven är, med god marginal, mest populär i åldrarna 16–34 (15 %). I åldern 56–79 år är det enbart 2 procent som uppgett denna korv som sin favorit.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden