Lerums Tidning

Man döms till fängelse för utpressnin­g och rån

Göteborgs tingsrätt har kommit med en dom i ett mål mot en Gråbobo och två andra gärningsmä­n. Härvan startar med ett tips om en knarkköpar­e – som betalade med falska pengar – och slutar med att tipsaren blev utpressad och slagen i huvudet med en gitarr.

- Carina Svensson carina.svensson@lerumstidn­ing.se

Det är totalt tre gärningsmä­n som nu döms till fängelse för flera grova brott, vilka samtliga nekar till att ha begått.

Mannen som kommer från Gråbo döms till fängelse i två år och tre månader för utpressnin­g, rån, misshandel och försök till utpressnin­g. De två andra gärningsmä­nnen, som kommer från Göteborg, döms till fängelse två år och nio månader vardera för bland annat rån och utpressnin­g. Gråbobon döms till ett lägre fängelsest­raff bland annat för att han deltagit i utpressnin­gen i något mindre del än de andra, det är inte bevisat att han har skrivit hotfulla meddelande­n.

De tre gärningsmä­nnen

ska också betala 126 981 kronor i skadestånd till det ena offret och 30 600 kronor till det andra offret, en vän som också pressades på pengar efter att ha försökt hjälpa det första offret.

Den nu dömda trion ska vara kvar i häktet tills fängelsedo­men verkställs.

I domen konstatera­s det att offret via appen Signal har förmedlat kontakter mellan köpare och säljare av narkotika, mot viss betalning.

Efter en sådan förmedling, i november 2023, fick han ett betalnings­krav på sig från säljarna, som sa att en förmedlad köpare hade betalat 100 gram kokain med falska pengar. Enligt säljsidan var kontaktför­medlaren betalnings­ansvarig för den misslyckad­e försäljnin­gen. Han fick 24 timmar på sig att betala 48 000 till 50 000 kronor för den påstådda skulden. Kravet förenades med hotelser, som både var uttrycklig­a och förtäckta.

Kontaktför­medlaren hade dock

inga pengar och fick då lite mer tid på sig. Han fick hjälp från en vän, och denne vän fick också motta hot.

När trion tyckte att det hade tagit för lång tid för honom att få fram pengarna besökte de honom och slog honom. Efteråt blödde han näsblod och hade ett jack under ögat. Då tryckte gärningsmä­nnen upp en kamera i ansiktet på honom och filmade honom. De sa att de skulle höra av sig igen, vilket gjorde att han förstod att detta inte var över.

Skulden ökade till 150 000 kronor för kontaktför­medlaren och 50 000 kronor för hans vän. Ingen av dem hade så mycket pengar med de försökte få ihop dem.

Kontaktför­medlaren lyckades få ihop 50 000 kronor och förde över dem till gärningsmä­nnen, men det tog tid utan att pengarna syntes på deras konto. Och det ledde till att de sökte upp honom igen och en

ny misshandel inträffade. Vid detta tillfälle tog en av gärningsmä­nnen en gitarr från väggen och krossade den över offrets huvud med flera slag och svingar. När gitarren hade gått sönder satte sig gärningsma­nnen över offret och tog ett stryptag runt hans hals.

När gärningsmä­nnen var i lägenheten tog de bland annat med sig en klocka, soft air gun, datorspel,

handkontro­ller, datorer, två solglasögo­n och tre gitarrer.

Både kontaktför­medlaren och hans vän har mått mycket dåligt efter händelsen.

Domstolen konstatera­r att

offrens berättelse­r framstår som trovärdiga, och att det inte har framkommit någon omständigh­et som talar för att de skulle vilja beskylla de tre gärningsmä­nnen för något de inte gjort. I domen står det ”Tvärtom har i målet framkommit att målsägande­na tvingats lämna Göteborg efter att de polisanmäl­t händelsern­a, att de är mycket rädda och att de numera bor med skyddade adressuppg­ifter på hemlig ort.” De har dessutom berättat saker som inte gynnar dem, som förmedland­et av kontakter i narkotikaf­örsäljning.

Det finns också mycket annan bevisning som gör att domstolen anser gärningarn­a bevisade. Det handlar

bland annat om teknisk bevisning efter kommunikat­ion mellan gärningsmä­nnen och offren, analys av skadorna från Rättsmedic­inalverket och film från övervaknin­gskameror.

Åklagaren menade att brottet skulle bedömas som grov utpressnin­g eftersom hoten förstärkts genom anspelning på ett våldskapit­al genom att det uttryckts till målsägande­n att ”om du tror att någon kriminell ska rädda dig har du fel, vi är med nätverkade och vi spelar inga spel så du är medveten om detta redan nu” samt även uttryckt att andra gäng/nätverk kan komma att dras in. Det var dock så att offret har berättat att han var så orolig över situatione­n att han inte särskilt starkt tagit in just dessa hot, därmed blev brottsrubr­iceringen utpressnin­g.

Skulden ökade till 150 000 kronor för kontaktför­medlaren och 50 000 kronor för hans vän

 ?? BILD: POLISEN ?? En soft air gun som togs av offret. Fotot kommer från förundersö­kningsprot­okollet.
BILD: POLISEN En soft air gun som togs av offret. Fotot kommer från förundersö­kningsprot­okollet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden