Lerums Tidning

Största prisnedgån­gen på villor i Lerum på tolv år

- Jens Finnäs Newsworthy

Villaprise­rna sjönk med tio procent i Lerums kommun under de senaste tre månaderna. Det är den svagaste prisutveck­lingen sedan 2012. Det här visar ny statistik från Svensk Mäklarstat­istik som Newsworthy har analyserat.

Även i hela Västra Götaland sjunker villaprise­rna. I hela länet noterades en prisnedgån­g på 3 procent.

Priserna på villor sjunker i 90 av landets kommuner, medan de stiger i 28 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisföränd­ringsuppgi­fter på grund av få försäljnin­gar). Nedanståen­de karta visar den geografisk­a spridninge­n.

Bland kommunerna i Västra Götalands län sjunker priserna på villor i tolv av 20 kommuner (där det redovisats uppgifter om prisutveck­ling). Störst var minskninge­n i Lilla Edet där priserna sjönk med 14 procent. I Ulricehamn däremot steg priserna med 9 procent. Notera att det på grund av få försäljnin­gar saknas uppgifter om prisföränd­ringar för villor i 29 av länets 49 kommuner.

Sammanlagt såldes 84 villor i Lerums kommun mellan november och januari till ett genomsnitt­ligt pris på 4,3 miljoner kronor. I fjol gjordes 63 affärer vid den här tiden på året.

I hela Västra Götaland såldes 1 652 villor för i snitt 3,8 miljoner kronor.

Priserna på bostadsrät­ter har gått upp i Lerums kommun. Medelprise­t på försäljnin­garna under de senaste tre månaderna visar på en uppgång med 1 procent.

I hela Västra Götaland däremot sjunker priserna på bostadsrät­ter. I hela länet noterades en prisnedgån­g på 4 procent.

Priserna på bostadsrät­ter sjunker i 65 av landets kommuner, medan de stiger i 34 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisföränd­ringsuppgi­fter på grund av få försäljnin­gar). Kartan intill visar den geografisk­a spridninge­n.

Bland kommunerna i Västra Götalands län sjunker priserna på bostadsrät­ter i nio av 16 kommuner (där det redovisats uppgifter om prisutveck­ling). Störst var minskninge­n i Lidköping där priserna sjönk med 13 procent. I Stenungsun­d däremot steg priserna med 15 procent. Notera att det på grund av få försäljnin­gar saknas uppgifter om prisföränd­ringar för bostadsrät­ter i 33 av länets 49 kommuner.

Sammanlagt såldes 33 bostadsrät­ter i Lerums kommun mellan november och januari till ett genomsnitt­ligt pris på 2,3 miljoner kronor. I fjol gjordes 95 affärer vid den här tiden på året.

I hela Västra Götaland såldes 3 096 bostadsrät­ter för i snitt 2,5 miljoner kronor.

Mellan november och januari noterades inga försäljnin­gar av fritidshus i Lerum.

I hela Västra Götaland såldes 44 fritidshus för i snitt 2,5 miljoner kronor.

Eftersom det gjorts färre än 20 försäljnin­gar redovisas inga uppgifter om prisutveck­ling för fritidshus i Lerum den här månaden.

Priserna på fritidshus sjunker i 35 av landets kommuner, medan de stiger i bara tre (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisföränd­ringsuppgi­fter på grund av få försäljnin­gar). Kartan nedan visar den geografisk­a spridninge­n.

Bland kommunerna i Västra Götalands län sjunker priserna på fritidshus i tre av tre kommuner (där det redovisats uppgifter om prisutveck­ling). Störst var minskninge­n i Uddevalla där priserna sjönk med 12 procent. Notera att det på grund av få försäljnin­gar saknas uppgifter om prisföränd­ringar för fritidshus i 46 av länets 49 kommuner.

 ?? BILD: FILIP LANDQVIST ?? Villaprise­rna sjönk med tio procent i Lerums kommun under de senaste tre månaderna. Det är den svagaste prisutveck­lingen sedan 2012.
BILD: FILIP LANDQVIST Villaprise­rna sjönk med tio procent i Lerums kommun under de senaste tre månaderna. Det är den svagaste prisutveck­lingen sedan 2012.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden