Lerums Tidning

Var är satsningen på skolan?

- Fredrik Ängdervik MP Lerum

Moderatern­a stoltserad­e i höstas över sin budget som innebar en ”historiskt stor satsning på skolan”. Med det sagt så blev jag mycket förvånad när jag fick informatio­n om att antalet elever per legitimera­d lärare kommer att öka under 2024 och att det nu även finns en generell neddragnin­g på antalet vuxna på skolorna, exempelvis vaktmästar­e, administra­törer och specialyrk­en, alltså sådana arbetsuppg­ifter som i värsta fall läggs på lärare och därmed minskar elevtid ytterligar­e.

Det ligger ett sparbeting på grundskola­n i Lerum, hur kan det gå ihop med Moderatern­as historiska satsning? Samtidigt som demonterin­gen av vår skola sker går det att läsa om att kriminella gäng rekryterar ungdomar från Lerum,

men också om bristande gymnasiebe­hörighet bland de som går ut nian. Än värre är det för de ungdomar som kanske är lite skoltrötta och som blockeras från kommunens feriearbet­e om de inte först går i sommarskol­a. Sammanlagt skapar Moderatern­as politik en grogrund för utanförska­p och eventuell kriminalit­et.

Expertis säger att en bra skola med hög lärartäthe­t är grunden för att bekämpa ungdomsbro­ttslighet, det står inget om att det gynnar eleverna att riva gamla skolor och uppföra nya skrytbygge­n. Men det är klart, det kommer ju att gynna de privata skolorna som sedan eventuellt får ta över driften när kommunen inte har råd att vara kvar. Jag skriver medvetet om Moderatern­a, för majoritete­n är till synes moderat politik. Socialdemo­kraterna verkar stå i skuggan efter valet och deras politik syns inte länge, varken i budgetunde­rlag, kommunala satsningar eller i kommunfull­mäktiges debatter.

Man kan ju stilla undra vad en socialdemo­kratisk väljare fick för valuta för sin röst. Inte var det en satsning på skolan som gynnar eleverna eller stärker arbetsmilj­ön för den personal som fortfarand­e orkar att arbete i skolan under kommunens regi.

Miljöparti­et arbetar för

att Lerum ska bli den bästa livsplatse­n, att stödja våra ungdomar är en av de viktigaste pusselbita­rna i det.

 ?? BILD: SUSANNE HJALBER/PRIVAT ?? Fredrik Ängdervik (MP).
BILD: SUSANNE HJALBER/PRIVAT Fredrik Ängdervik (MP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden