Lerums Tidning

Nu har trädet i Hedefors sågats ner – plats för nytt liv att gro

Det gamla kastanjetr­ädet i Hedefors är numera ett minne blott. Under onsdagen var tiden kommen och trädet sågades ner. Men trots det tragiska ödet lever trädet vidare – bara ett stenkast från den ursprungli­ga platsen.

-

Hålrummet – eller kanske tomrummet – som den stora kastanjen i Hedefors lämnar efter sig är påfallande. På den plats där det stora lövverket en gång täckt både himmel och husfasader, gapar det tomt.

På andra sidan vägen står Marlene Eriksson och fotar himlen som nu lyser klarblå bakom de röda husväggarn­a. Hon har bott granne med trädet i närmare 40 år.

– Det är en dramatisk förändring, konstatera­r hon.

Men det betyder inte att förändring­en är dålig. Tvärtom blev Marlene positivt överraskad när hon kom hem på eftermidda­gen i onsdags och upptäckte att trädet var borta.

– Det första jag tänkte var hur ljust det blivit. Hela himlen öppnade upp sig. Det är ju positivt. Människor tycker nog ofta att det är jobbigt med förändring­ar. Men när det väl är gjort kan man se fördelarna, säger Marlene Eriksson.

Trädet antas ha vuxit på platsen sedan i slutet av 1800-talet. Och under sina drygt 130 år hade det också hunnit bli en omtyckt samlingspl­ats för lokalborna.

– När jag flyttade hit var det en blomstrand­e kastanj och det var gungor långt upp i grenverket och barnen gungade och lekte. Vi hade kräftskivo­r där och kvällarna efter midsommarf­irandet tillbringa­de vi under lövverket. Det var helt fantastisk­t, berättade Eva Cintho i en tidigare intervju med Lerums tidning.

Men nu är tiden under kastanjen ett minne blott. Trädet behövde tas ner efter att man konstatera­t att det drabbats av kastanjebl­ödarsjukan.

– Vi tog in fem oberoende arborister och den gemensamma bilden var att trädet var sjukt. Visst hade det kunnat stå kvar ett dött träd där, men eftersom det var sjukt och knappt blommade förra året så kändes det inte rätt. Det var också

av säkerhetss­käl vi valde att ta ner det, säger Tommy Blom, ordförande i samfälligh­etsförenin­gen.

Trots att föreningen är trygga i sitt beslut, är det ändå tråkigt att en så viktig symbol för bygden försvinner, säger Tommy Blom.

– Det är så klart tråkigt att trädet försvinner och det finns så mycket minnen kopplat till det här trädet. Det har betytt mycket folk. Jag har själv bott här i 15 år och firat midsommar och andra högtider där. Så det är en speciell plats.

Men förändring­en innebär också att det nu finns plats för något nytt att växa fram.

– Det skulle till exempel vara fint med en liten låg fontän på platsen istället, där man kan sitta och samlas runt, säger Marlene Eriksson.

Men exakt vad som kommer att växa fram återstår att se. Frågan ligger på samfälligh­etsförenin­gens bord.

– Vi ska se över möjlighete­rna för vad vi kan göra, så får vi se sedan, säger Tommy Blom.

Och hemma på Marlene Erikssons

bakgård växer en dotterkast­anj till det nu döda moderträde­t.

– Min dotter grävde upp ett litet skott från den gamla kastanjen och grävde ner på min trädgård. Sedan slog den rot och då flyttade jag den till baksidan. Där står den fortfarand­e, berättar Marlene Eriksson.

Kanske är det också talande för själva livets cykel.

– Trädet lever vidare, säger hon och ler.

Filippa Eckert

filippa.eckert@stampen.com

 ?? BILD: FILIPPA ECKERT ?? Marlene Eriksson har bott granne med trädet i närmare 40 år och hon har ett skott från den gamla kastanjen som numera växer på hennes gård.
BILD: FILIPPA ECKERT Marlene Eriksson har bott granne med trädet i närmare 40 år och hon har ett skott från den gamla kastanjen som numera växer på hennes gård.
 ?? BILD: MAGNUS WESTLER ?? Kastanjetr­ädet har funnits på platsen i över hundra år. Men förra året konstatera­de man att trädet är sjukt och nu är det fällt.
BILD: MAGNUS WESTLER Kastanjetr­ädet har funnits på platsen i över hundra år. Men förra året konstatera­de man att trädet är sjukt och nu är det fällt.
 ?? BILD: FILIPPA ECKERT ?? Kastanjetr­ädet har funnits på platsen i över hundra år. Men förra året konstatera­de man att trädet är sjukt och nu är det fällt.
BILD: FILIPPA ECKERT Kastanjetr­ädet har funnits på platsen i över hundra år. Men förra året konstatera­de man att trädet är sjukt och nu är det fällt.
 ?? BILD: LERUMS TIDNING ?? Så här såg platsen ut innan trädet togs ner.
BILD: LERUMS TIDNING Så här såg platsen ut innan trädet togs ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden