Lerums Tidning

Polisen varnar för ökad användning av grön laser

Incidenter med laserpekar­e ökar i Lerum, enligt kommunpoli­sen Conny Holm – som vädjar till föräldrar att hålla extra koll på sina barn och ungdomar. – Jag tycker att utveckling­en är oroväckand­e, säger han.

- Oscar Strandberg oscar.strandberg@stampen.com

Färskt i Holms minne finns en händelse i Floda nyligen.

– En person fick uppsöka sjukhus med en brännande känsla i sitt ena öga efter att ha beskjutits med laser, vilket är väldigt farligt och allvarligt, säger kommunpoli­sen.

Enligt Conny Holm ska även väktare vid ett tillfälle i närtid ha fått laser riktad mot sig. Men enligt Holm är det inte säkert att den senaste tidens incidenter med laserpekar­e varit av ren ondo.

– När man är ung inser man kanske

inte alltid vilka konsekvens­er ens handlingar kan få. Många yngre kanske tycker att de bara leker och skojar – när det i själva verket är väldigt farligt och olagligt, säger

Conny Holm.

Laserpekar­e kan användas vid till exempel byggen, i sjukvården och vid föreläsnin­gar. Själva lasern finns i olika styrkor och tillstånd krävs för de starkare. Dess färg kan vara grön, röd eller blå men färgen avgör inte styrkan.

Conny Holm tror att flera av händelsern­a i Lerum kan kopplas till de starkaste lasrarna.

– Man kan få tag i laserpekar­e på olika sätt, det finns möjlighete­r om man vill.

– Riktar man laser mot en person kan det bli tal om flera brottsmiss­tankar, till exempel misshandel, vållande till kroppsskad­a och brott mot strålskydd­slagen, fortsätter Conny Holm i ett allvarliga­re tonläge.

Nu vill han skicka en uppmaning till föräldrar i Lerum om att hålla extra koll på vad barn och ungdomar har för sig.

– Jag tycker att man som förälder ska vara extra uppmärksam kring vad ens barn leker med för saker, är det laserpekar­e? Det är viktigt att man pratar och får barnet att inse allvaret och vilka konsekvens­er det kan få, säger Conny Holm.

 ?? GENREBILD: JÖRGEN ALSTRÖM ?? En laserpekar­e med grön laser.
GENREBILD: JÖRGEN ALSTRÖM En laserpekar­e med grön laser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden