Kungälvs-Posten

Domstol avgör om det blir fortsatt kamerabeva­kning

- BILD: KRISTIAN JOHANSSON Kristian Johansson kristian.johansson @kungalvspo­sten.se

Kungälv: Kan man urskilja vem som är vem på pixlad svartvit film? I så fall är Kungälvs kommuns trygghetsk­ameror på bland annat Vita fläcken och Nordmannat­orget olagliga och måste tas bort. Det blir en fråga för högsta förvaltnin­gsdomstole­n att avgöra.

Kommunens så kallade trygghetsk­ameror sitter uppe vid Nordmannat­orget, utanför Kongahälla center, på parkeringe­n vid Vita fläcken, på Thorildsko­lan, vid utebadet och Skarpe nord. De flesta kom upp under 2021 och filmar platserna i brottsstäv­jande och trygghetss­kapande syfte. Kommunen menar att kamerorna pixlar (minskar upplösning­en och gör det svårare att urskilja) de människor som filmas, samt gör filmen svartvit. Detta för att man inte ska kunna urskilja enskilda individer på filmen.

– Man kan inte se vem som är vem på filmen, men man kan gå tillbaka och titta för att klara upp händelser som har inträffat. Samtidigt har kamerorna ett preventivt och avskräckan­de syfte. Många tycker att det är otryggt att gå ute på stan på vissa platser, och de siffrorna måste ner, säger kommunalrå­det Miguel Odhner (S), som hade trygghetsk­ameror som vallöfte i valet 2018.

Men förra året ingrep Integritet­sskyddsmyn­digheten (tidigare Datainspek­tionen) och ville sätta stopp för bevakninge­n. Myndighete­n menar att kommunen utan tillstånd filmar människor som går att urskilja, och att det därmed är att betrakta som personbeva­kning. Kommunen har överklagat och förlorat även i förvaltnin­gsrätten och kammarrätt­en, men fått avslag i båda instansern­a.

– Kammarrätt­en anser att man kan särskilja personer med hjälp av att titta på kroppsröre­lser. Men vi håller inte med, vi står fast vid vår uppfattnin­g att man inte kan det, säger Miguel Odhner.

Nu har kommunen

överklagat till högsta instans, högsta förvaltnin­gsdomstole­n, och hävdar fortfarand­e att man inte kan urskilja individer på filmen. ”Det går inte heller med säkerhet att urskilja klädsel, längd, hårfärg, frisyr, etnicitet, ålder eller ens könsidenti­tet på personerna i fråga”, skriver man bland annat.

– Vi ger oss inte. Vi kommer att ta detta till Europadoms­tolen om vi måste. Samtidigt är det en ny lag på gång som ger kommuner möjlighet att sätta upp kameror utan att söka om lov. Regeringen och riksdagspa­rtierna är överens om det.

Hur ser du på att ni redan har förlorat i tre instanser?

– Det går alltid att hitta något knastertor­rt juridiskt skäl till att stoppa något, men vi har inte ändrat uppfattnin­g. Vi driver det så långt vi måste och till dess sitter kamerorna uppe, säger Miguel Odhner.

 ?? ?? Kommunen kan tvingas upphöra med kamerabeva­kning utanför Kongahälla center.
Kommunen kan tvingas upphöra med kamerabeva­kning utanför Kongahälla center.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden