Kungälvs-Posten

Jag ser fram emot majoritete­ns lösningar för pendelpark­eringen

- Pierre Rehnlund Liberalern­a Kungälv

till Jonas Andersson (S) i debatten om Ytterby station och pendelpark­ering.

Bra att Jonas Andersson (S) uppdaterat sig avseende statistik för pendelpark­eringen i Ytterby och Eriksdal. Kanske finns statistik för Kärna? Många därifrån passerar Ytterby.

Då är det ingen överraskni­ng att nyttjandet av pendelpark­eringarna varit omfattande under flera år. Problemen uppstod alltså inte efter Västtrafik­s zonomläggn­ing, vilket verkade vara Jonas Anderssons förklaring.

Vi ska glädja oss åt att åka till Göteborg på 20 minuter och för 35 kronor! För de som kommer med tåget ja! Inte lika roligt för de som oroat sig och stressat för att komma med. Inte heller för de som inte kom med eller inte vågat satsa på att komma med. Istället blir det en dyrare resa – bränslet, trängselav­gift och parkerings­plats. Dessutom belastas klimat och miljö i onödan.

Varför gjorde inte (L) något i majoritete­n 2014-18? Frågan faller direkt tillbaka då (S) suttit i majoritete­n allt sedan 2014 och tills nu?

Liberalern­a har agerat i pendelpark­eringsfråg­an i Ytterby. Underteckn­ad var ledamot i Beredninge­n för samhälle och utveckling 2014-2018. Där behandlade­s Fördjupad översiktsp­lan, FÖP, för Ytterby. När jag upptäckte att man i FÖP:en inte tagit hänsyn till att pendelnave­t i Ytterby också måste möta behovet från tusentals som kommer resande västerifrå­n genom Ytterby fick vi arbetat in den förutsättn­ingen i FÖP:en.

Varför den politiska ledningen inte uppmärksam­made detta inför försäljnin­gen av 1/3 av pendelpark­eringen till Ikano 2017 besvarade aldrig Jonas Andersson.

Ja, Jonas Andersson många medborgare har förslag på lösningar. Inte minst Omställnin­g Kungälv som pratat med resanden från Ytterby vid ett flertal tillfällen under hösten och vad jag vet kommer att uppvakta kommunen med dessa förslag i början av nästa år. Men ska detta behövas när kunskapen om problemen redan fanns i kommunen?

Vi måste skynda på utveckling­en för att man skall kunna resa mer kollektivt, också på kort sikt! Ser fram emot lösningar när majoritete­n äntligen upptäckt statistike­n, är medveten om problemati­ken och nu sitter i majoritet ännu en mandatperi­od.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden