Kungälvs-Posten

Sjuårige Harry satt i bilen när tjuven gjorde inbrott

- Anna Hedlund anna.hedlund@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Mamma Evelina lämnade bilen i fyra minuter. Då slog tjuven till, krossade bilrutan och tog Evelinas handväska – inför ögonen på sjuårige Harry som satt i baksätet.

Precis som alla andra eftermidda­gar åkte Evelina Reuterbrat­t i måndags och hämtade sonen Harry i skolan. De åkte sedan vidare till Björkängen­s förskola i Olseröd för att hämta lillasyste­r 3,5 år.

Sjuårige Harry valde som vanligt att sitta kvar i bilen den korta stunden när Evelina gick in för att hämta dottern.

– Jag var borta kanske fyra minuter och när jag och lillasyste­r går ut genom dörren på förskolan kommer Harry springande mot oss i panik. Han är jätteledse­n och säger att det hade varit inbrott i bilen och att någon tagit min väska, berättar Evelina Reuterbrat­t ett par dagar efter händelsen.

Vid bilen konstatera­de Evelina att någon mycket riktigt hade krossat rutan fram på bilens passagerar­sida och att hennes handväska med plånbok, glasögon och en del annat var borta.

– Harry satt och spelade på min telefon när någon slår med näven genom rutan och tar väskan. Han blev så fruktansvä­rt rädd och berättade senare att han inte vågade skrika för att han trodde att då skulle mannen ta honom också. Harry blev inte skadad fysiskt och fick inget glas på sig men det är så hemskt att han skulle behöva vara med om detta. Han var jätterädd. De flesta som hämtar på förskolan låter de äldre syskonen sitta kvar den korta stunden, men det får han aldrig göra mer, säger Evelina Reuterbrat­t.

Redan när hon svängde in på förskolans parkering såg Evelina en grå kombibil, sliten och av äldre modell svänga in efter henne.

– Jag tänkte att den inte såg ut som de bilar som brukar hämta på förskolan. Jag tänkte att han nog kört fel, men så var det ju inte. Harry såg att mannen som gjorde inbrottet åkte iväg i den bilen, säger Evelina.

Hon ringde polisen som snabbt var på plats utanför förskolan.

– De var så fina med oss och pratade med Harry så att han lugnade sig lite. Sedan fick vi sitta i polisbilen och vänta på att bli hämtade och det var ju lite spännande för barnen mitt i alltihop.

Två dagar efter händelsen verkar Harry efter omständigh­eterna må ganska bra tycker Evelina. De har pratat mycket om händelsen både hemma och i skolan där Harrys lärare hållit lite extra koll så att han mår okej.

– På kvällen när det hade hänt vågade Harry inte vara ensam i sitt rum. Han var rädd att tjuven skulle komma hem till oss och ta honom och han kunde inte sova den natten. Jag blev visserlige­n av med mina saker och måste skaffa nytt allting, och bilen fick ju lagas, men det värsta är att Harry blev drabbad, det känns väldigt jobbigt, säger Evelina Reuterbrat­t.

 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden