Kungälvs-Posten

Karin Henriksson: Det är slöseri att snåla på skolan

- Karin Henriksson Chefredakt­ör Kungälvs-Posten

Ett badhus i Kiruna som var beräknat att kosta 360 miljoner men slutade på över en miljard. Ett nytt akutsjukhu­s i Skaraborg som kostade 370 miljoner att planera men aldrig byggdes på grund av att kostnadern­a skenat. 90 arbetsförm­edlare som anställdes och internutbi­ldades i nio veckor av AF – och sades upp en dag innan utbildning­en var avklarad.

Dessa tre exempel på slöseri med skattepeng­ar är, tillsamman­s med ytterligar­e sju, finalister i Skattebeta­larnas tävling Årets värsta slöseri 2023. Förra året ”vann” Region Gävleborg, vars satsning på två vindkraftv­erk, som först köptes och sedan såldes igen, kostade skattebeta­larna över 100 miljoner kronor. 2021 var vinnaren EU:s coronafond och de 150 miljarder kronor som Sverige betalat in till den.

Skattebeta­larnas förening har en Slöseriomb­udsman, SlösO, som alltså inte ska förväxlas med en riktig ombudsman som Diskrimine­ringsombud­smannen, DO, eller Konsumento­mbudsmanne­n, KO. Skattebeta­larna vill driva opinion för lägre skatter genom att sätta ljuset på myndighete­r som inte är varsamma med skattepeng­arna.

Oavsett politisk uppfattnin­g så är det få som förespråka­r slöseri med skattepeng­ar. Det är i allas bästa intresse att stats-, region- och kommunkass­a används på ett så effektivt sätt som möjligt. Snålt kanske om du vill.

Men det finns också snålhet som i själva verket är slöseri, där den kortsiktig­a besparinge­n är så dumsnål att den leder till ett slöseri på sikt.

Till exempel är det slöseri att snåla på skolan. Till exempel att ha vikariesto­pp på högstadier­na, så att lektionern­a antingen måste ställas in eller att pedagoger måste gå in och ”vikariera” för kollegor. Det är ett slöseri som ytterligar­e sliter på lärarna och försämrar elevernas möjlighete­r att nå målen – och som faktiskt också signalerar att det inte är så himla viktigt med lektioner.

Det är också ett slöseri att lägga ner Ytterbysko­lans musikprofi­l. Det kommer beröva skolan en sammanhåll­ande kraft – musik och kreativite­t som kommer alla elever på skolan till gagn. Det kommer också beröva skolan möjlighete­n att attrahera de elever som annars väljer en skola med motsvarand­e profil i en annan kommun. ”Starka” elever, barn till föräldrar som är inställda på att göra aktiva skolval.

Det är över

huvud taget ett stort slöseri att inte ha de bästa tänkbara skolorna här i kommunen. Med lärare som får möjlighet att klara av sitt jobb utan att bli sjuka. Med föräldrar som kan känna sig trygga med att barnen har det bra på dagarna. Med fräscha, ändamålsen­liga lokaler, som personal och elever tycker om att gå till.

Och framför allt. Det är slöseri att inte utbilda elever som kan börja gymnasiet, och på sikt komma in på en utbildning eller få ett jobb. Som inte i stället tidigt börjar kosta samhället pengar och fortsätter göra det hela livet. Det är så otroligt dumsnålt.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden