Kungälvs-Posten

Oro kring transporte­r med E6 avstängd: ”Kan bli ett problem på sikt”

- Kristian Johansson kristian.johansson@kungalvspo­sten.se

Kungälv: Ett avbräck som kan bli besvärligt i längden. Flera företag är oroade att det kan bli problem med transporte­rna efter raset på E6. – Det är väldigt sårbart att köra på småvägarna, säger Tobias Linder på Fiskgrossi­sten i Ytterby.

Sedan en del av E6 utanför Stenungsun­d rasade natten till lördag har många företag i Kungälv fått tänka om när det gäller sina transporte­r. Det gäller bland andra Arvid Nilsson, som tillverkar skruv, muttrar och beslag.

– Det är klart att det här är ett avbräck, men inte så att vi står och faller med det. Vi har fått lägga om tiderna för leveranser till Norge, säger Michael Petersson, som är logistikch­ef på företaget.

Arvid Nilsson skickar en last till Oslo varje dag. Nu kommer transporte­rna att gå via 45:an i stället för E6.

– Första dagen (måndag), så kom bilen fram i tid, men då skickade vi den tidigare. Jag är mer orolig för det långa loppet, det kommer inte ta tre månader och inte fem månader att lösa det här, säger Michael Petersson.

"Vi har ett systerföre­tag i Norge och vi levererar åt alla håll och kanter i riket, men vi har inte riktigt noterat vad konsekvens­erna blir ännu. Martin Falkenströ­m Vd Pretec i Solbräcke, ett företag som bland annat gör fäst- och montagedet­aljer för stålbyggen.

Leröy Seafood AB, som har en anläggning i Arntorp där man tillverkar havsmat, drabbas främst då de ska skicka transporte­r mellan sin anläggning i Kungshamn och den i Kungälv.

– De transporte­rna går dagligen och där är det ungefär en timme som försvinner. Vi får mycket av råvaran från Norge, men de leveranser­na påverkas inte så mycket. De kör leveranser­na nattetid innan vi börjar på morgonen, säger Leröys vd Mattias Gunnarsson.

Er distributi­on påverkas inte?

– Nej, det mesta vi säljer i Sverige går via andra vägar.

Gilbert Jochens kör fisk och skaldjur för Ucklum till Torp utanför Uddevalla.

Pretec i Solbräcke gör bland annat fäst- och montagedet­aljer för stålbyggen. Vd Martin Falkenströ­m har ännu inte upplevt någon större skillnad sedan raset på E6.

– Vi har ett systerföre­tag i Norge och vi levererar åt alla håll och kanter i riket, men vi har inte riktigt noterat vad konsekvens­erna blir ännu, säger han.

Fiskgrossi­sten i Lysekil AB, som sedan 2019 ligger i Ytterby, skickar varje dag laster till norra Bohuslän.

– Vi har många leveranser upp mot Uddevalla, Munkedal och Tanum, så vi hade lite interna krismöten i helgen. Men det har funkat, ta i trä, bättre än vad vi kunde tro, säger Tobias Linder, ekonomians­varig på företaget.

Vid behov brukar han kontroller­a eventuella köer på Google maps.

– Man kan lägga på ett filter som heter trafik så ser man om det är stillaståe­nde eller köer. Det är jättesmidi­gt.

Numera går företagets leveranser norrut via Ucklum, vilket tar lite längre tid.

– Om vi kör Ucklumsväg­en till Ljungskile, till exempel, tar det tio minuter längre tid. Vi skickar våra transporte­r runt klockan tolv på dagen och då är det ingen rusningsti­d. Men det är samtidigt väldigt sårbart att köra på småvägarna. Minsta lilla grej på vägen kan göra att man blir stående.

 ?? BILDER: KRISTIAN JOHANSSON ?? Fiskgrossi­sten. I onsdags var det första gången han skulle köra vägen via
BILDER: KRISTIAN JOHANSSON Fiskgrossi­sten. I onsdags var det första gången han skulle köra vägen via
 ?? ?? Tobias Linder på Fiskgrossi­sten i Lysekil AB, som håller till i Ytterby.
Tobias Linder på Fiskgrossi­sten i Lysekil AB, som håller till i Ytterby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden