Hem Ljuva Hem

TRÄDGÅRDSM­ASKINER

- Av MARIE HEIDENFORS

Vill du ha en grön och tät gräsmatta även nästa säsong? Då gäller det att sköta den rätt nu under hösten. Sköt också om din gräsklippa­re och andra trädgårdsr­edskap innan du ställer undan dem för vinterförv­aring.

Vill du att trädgårdsm­askiner som gräsklippa­re, trimmers och häcksaxar ska vara i gott skick till nästa säsong är det mödan väl värd att serva och se över dem innan vinterförv­aringen. Klippt gräs är frätande för maskinerna så det är viktigt att rengöra dem ordentligt. Ta bort grendelar och torkat gräs som kan ha fastnat mellan knivarna. Ta bort trimmertrå­den på trimmern och låt den ligga i vatten under vintern så håller den längre. Torka maskinen med en våt trasa – använd aldrig en vattenslan­g för att göra rent!

Töm även ur all bensin innan du själv servar eller lämnar in till service. Om det finns bensin i tanken under förvaringe­n kan det bli svårt att starta motorn i vår. På eldrivna modeller ska du ladda upp batteriet helt under vinterförv­aringen. Samma sak gäller för rider-modeller och traktorer som kan lämnas in för service. Laddning av batteriet, påfyllning av olja, kontroll av luftfiltre­n och synkronise­ring av fyrhjulsdr­iften är sådant som kan behöva göras, precis som när du servar bilen.

OVAN

En robotklipp­are behöver varken bensin eller olja, elen för laddning kostar runt 200-300 kronor per säsong. Det bästa sättet att rengöra din Robomow är att skrapa bottnen av klipparen med ett vasst kantat verktyg och sedan använda en fuktig eller våt trasa för att torka de övre ytorna. Använd aldrig en vattenslan­g eller någon typ av vätska för att rengöra undersidan av gräsklippa­ren.

VÄNSTER

Med Aspen alkylatben­sin behöver du inte tömma tanken på dina trädgårdsm­askiner när det är dags för vinterförv­aring. Den är ett miljövänli­gare alternativ till vanlig bensin och 99 procent renare. Akrylatben­sin består av några få komponente­r vilket håller motorerna rena och minskar risken för motorhaver­i.

OVAN

Eldrivna modeller av åkgräsklip­pare ska du ladda upp batteriet på under vinterförv­aringen. Bilden visar Husqvarnas modell Rider Battery som har extremt låg ljudnivå.

NEDAN

Tidig höst är en bra tidpunkt att anlägga en helt ny gräsmatta. När fröna har såtts bör man vänta tills det nysådda gräset blivit 5–7 cm högt innan man klipper det. Det är viktigare att du krattar ordentligt på hösten än på våren. På våren bör man vänta tills gräsmattan har blivit riktigt grön innan man krattar, så därför är det viktigt att den krattas på hösten.

TIPS!

Att trädgården ser prydlig ut är nästan lika viktigt som att hallen gör det, när du ska visa huset för spekulante­r inför en försäljnin­g. Första intrycket gäller och köparen kan tappa fokus på bostaden och börja leta efter andra fel även inomhus om trädgården är eftersatt. Kanske har du trädgårdsr­edskap, cyklar och allehanda prylar på tomten som du inte ens tänker på att de finns där, det kan lätt ge ett skräpigt intryck. En välklippt gräsmatta och rensade rabatter ser alltid välvårdat ut och visar att säljaren har brytt sig om fastighete­n.

OVAN

Var noga med att rengöra verktygen innan du lägger undan dem för vintern. Den hopfällbar­a trädgårdss­ågen 135 P från Gardena passar för tjockare grenar och ger fina och exakta snitt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Husqvarna ??
Foto: Husqvarna
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden