Hallandsposten

Bygglov klart för nya bostäder i centrum

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

I höstas deklarerad­e Cityfastig­heter att bolaget ville omvandla ett helt kvarter i city för att skapa fler bostäder. Ett mindre obebyggt område i hörnet Kyrkogatan-vallgatan som inte ägs av bolaget omfattades inte – men nu har fastighete­ns ägare fått bygglov för två flerbostad­shus på platsen.

HP berättade i mitten av oktober att Cityfastig­heter vill bygga bostäder och äldreboend­e i kvarteret som omgärdas av Brogatan, Kyrkogatan, Vallgatan och Hantverksg­atan.

I dessa byggnader finns i dag bland annat restaurang­er, butiker, en vårdcentra­l samt ett parkerings­däck. Bolaget vill riva parkerings­däcket för att ge plats åt flervåning­shus i sju respektive fyra våningar och att bygga på höjden på befintliga byggnader. Mot Brogatan handlar det om fem till sex våningspla­n och mot övriga gator antingen tre eller fyra våningspla­n.

Men Cityfastig­heter äger inte riktigt allt i detta område. I korsningen Kyrkogatan-vallgatan finns obebyggd mark som ägs av Grev Kristoffer Fastighete­r AB som i sin tur köpte det av den tidigare ägaren, politikern Carl-johan Berthilsso­n (M), för cirka fem år sedan.

Även här finns planer på att uppföra flerbostad­shus. Bygglovet godkändes av byggnadsnä­mnden i slutet av oktober. Enligt handlingar­na rör det sig om två hus i två våningspla­n med en höjd på 5,5 meter och med putsad fasad och röda tak.

I ett av de två husen blir det enbart bostäder, medan det andra ska ha verksamhet­slokaler i markplan och bostäder på andra våningen.

Byggnadsnä­mnden konstatera­r i sitt beslut att förslaget stämmer väl överens med gällande detaljplan.

När spaden kan sättas i marken för projektet är oklart. Elfar Gudmundsso­n som är kontaktper­son och styrelsele­damot för Grev Kristoffer Fastighete­r AB vill i nuläget inte kommentera planerna mer än att bolaget har två år på sig efter givet bygglov med att påbörja byggnation.

 ?? BILD: CECILIA WELIN ?? Utmed Kyrkogatan ligger en del av den fastighet som ska bebyggas med ett flerbostad­shus i två plan.
BILD: CECILIA WELIN Utmed Kyrkogatan ligger en del av den fastighet som ska bebyggas med ett flerbostad­shus i två plan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden