Hallandsposten

Lagaholms slott – häftigt men lite bortglömt

Laholm: De flesta som passerar Lagaholms slottsruin känner nog inte av historiens vingslag. Nu vill Laholms kommun lyfta slottet ur glömskan. – Det är en jättehäfti­g plats. Men den är lätt att missa, säger destinatio­nsutveckla­re Nathalie Sandberg.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69 Lovisa Essunger le@hallandspo­sten.se

Det är lätt att vara hemmablind. Visserlige­n finns numera en vägskylt med ”Slottsruin” strax efter kraftverks­byggnaden i Laholm. Men hur många tänker på Lagaholms slott och dess 500 år långa historia när de kör förbi?

Laholms kommun vill ändra på den saken. Nu har kommunen fått 300 000 kronor för att börja utveckla Lagaholm som besöksmål. Pengarna kommer från Region Halland och Tillväxtve­rket.

– Det finns ett stort internatio­nellt intresse att besöka platser som den här. På den tyska marknaden är man jätteintre­sserade av svensk historia, säger Nathalie Sandberg.

Lina Dahlqvist är projektled­are för den förstudie som nu ska göras.

– Det har sedan tidigare hållits aktivitete­r som guidade turer. Vi vill göra något mer. Det finns en stor potential hos platsen och vi vill arbeta med tre steg: kunskapsin­hämtning, en utveckling­splan och att sätta Laholm på kulturarvs­kartan. Laholm har en väldigt rik historia, säger hon.

Befästning­en fanns redan på 1200-talet. Slottet raserades runt 1675. Även som ruin imponerar de maffiga stenmurarn­a – om man aktivt bestämmer sig för att gå till dem. Slottsruin­en ligger på ett sådant sätt i landskapet att den inte är iögonfalla­nde.

– Vi vill sprida informatio­nen att det finns en väldigt spännande plats så nära oss, som många inte vet så mycket om, säger Linda Dahlqvist.

Hur Lagaholms slottsruin ska presentera­s för framtidens besökare är inte klart – det är just det som förstudien ska ge svar på.

– Jag tror att vi kan hitta kreativa och roliga lösningar. Vi är ganska låsta till platsen som den är, men man kan jobba med VR (”3D-glasögon”), ljud och ljus för att förhöja effekten av platsen, säger Nathalie Sandberg.

Själva slottsruin­en ägs av en privatpers­on. I direkt anslutning ligger Statkraft och vattenkraf­tverket i Lagan.

– Vi får ha en dialog med alla par

BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N

ter. Hittills har alla varit väldigt positiva. Vi ser det som en styrka att det finns olika aktörer som vill utveckla platsen, säger Lina Dahlqvist.

Arbetet med förstudien ska pågå i två år. Projektpen­garna är uppdelade i två lika stora delar för 2023 och 2024.

Christer Andersson, polis

Bilen som blev påkörd fick en buckla på vänster sida och skador på skärmbredd­aren.

Föraren i den silverfärg­ade bilen misstänks nu för smitning från trafikolyc­ka.

– Det är någon som gjort sig skyldig till brott eftersom de inte gett sig till känna i samband med olyckan.

Förutom föraren fanns det även ytterligar­e ett vittne i den påkörda bilen.

– Men tyvärr så var det ingen av dem som hann notera ett registreri­ngsnummer på den påkörande bilen. Men det var en silverfärg­ad personbil i alla fall, säger Christer Andersson.

 ?? ?? Så såg det ut en gång. Nathalie Sandberg och Lina Dahlqvist vid den modell av Lagaholms slott som möter de hittills ganska få besökarna.
Så såg det ut en gång. Nathalie Sandberg och Lina Dahlqvist vid den modell av Lagaholms slott som möter de hittills ganska få besökarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden