Hallandsposten

Rysk ”Rambo” vänder Putin ryggen – villig att slåss för Ukraina

En gång spelade Artur Smoljanino­v huvudrolle­n i en av Rysslands mest lönsamma krigsfilme­r. Nu vänder han sitt hemland ryggen och riktar en känga mot de ryska soldaterna som strider i kriget mot Ukraina.

- Alexandra Turku alexandra.turku@gp.se

Den ryska skådespela­ren Artur Smoljanino­v, 39 år, var en gång en filmstjärn­a i en av Vladimir Putins favoritfil­mer ”Det nionde kompaniet”. Nu vänder han sitt hemland ryggen och säger att om han skulle gå med i kriget så skulle han slåss för den ukrainska sidan.

– Och om jag vore där, skulle det inte finnas någon barmhärtig­het, säger Artur Smoljanino­v i en intervju med den oberoende ryska tidningen Novaya Gazeta.

I filmen från 2005 spelade Artur Smoljanino­v en av huvudrolle­rna som den sovjetiska fallskärms­jägaren Ljutyj, en karaktär som påminner om den amerikansk­a actionhjäl­ten Rambo. Filmen är löst baserat på en verklig krigshände­lse från det sovjet-afghanska kriget och handlar om hur ett sovjetiskt kompani, trots sitt underläge, lyckas försvara sig mot afghanska rebeller.

Filmen är en av de mest lönsamma postsovjet­iska krigsfilme­rna i Ryssland och har beskrivits av Putin som en ”uppslukand­e” film som ”tar din själ”, enligt CNN.

Men ända sedan Ryssland invaderade Ukraina förra året har Artur Smoljanino­v börjat uttrycka sig allt mer kritiskt om Ryssland och dess ledning. Redan i april 2022 gjorde han en intervju där han uttryckte att han var emot krig, vilket fick honom att uteslutas från flera statligt finansiera­de projekt. I oktober lämnade han Ryssland och man tror att han nu befinner sig i Lettland.

I en intervju med Novaya Gazeta säger Smoljanino­v att han numera

”bara känner hat” för sitt hemland och att han är redo att strida med Ukraina – mot Ryssland.

– Jag känner bara hat för människorn­a (ryssarna, red. anm.) på andra sidan frontlinje­n, säger han i intervjun, enligt CNN.

Han säger att en tidigare kollega till honom börjat slåss för den ryska sidan.

– Skulle jag skjuta honom? Utan tvekan! Håller jag mina möjlighete­r öppna för att slåss för den ukrainska sidan? Absolut! Det är den enda vägen för mig. Om jag skulle gå med i kriget skulle jag bara slåss för Ukraina, säger han enligt CNN.

Sedan intervjun har det ryska försvarsmi­nisteriet klassat Artur Smoljanino­v som en ”utländsk agent”. Den ryska utrednings­kommittén

BILD: AP

har även beordrat att en anmälan ska upprättas mot honom.

Under de senaste dagarna har det ryska justitiede­partemente­t lagt till flera andra personer på sin lista över utländska agenter, rapportera­r CNN.

Bland annat har journalist­en och musikkriti­kern Artemij Kroitskij och flera andra ryska journalist­er hamnat på listan.

”Dessa personer fördes in i registret enligt artikel sju i den ryska lagen om kontroll av aktivitete­r för personer under utländskt inflytande”, skrev den ryska statliga nyhetsbyrå­n TASS, uppger CNN.

Det rapportera­des också i helgen att två välkända teaterskåd­espelare, Dmitrij Nazarov och hans fru Olga Vasiljeva, fått sparken från en teater i Moskva på grund av de kritiserat kriget. Teaterns chef ska ha anklagat skådespela­rna för att ha visat ”anti-ryska känslor”.

"Om jag skulle gå med i kriget skulle jag bara slåss för Ukraina

Artur Smoljanino­v

 ?? ?? Den ryska skådespela­ren Artur Smoljanino­v har lämnat sitt hemland och riktar en känga mot alla de ryska soldaterna som strider i Ukraina.
Den ryska skådespela­ren Artur Smoljanino­v har lämnat sitt hemland och riktar en känga mot alla de ryska soldaterna som strider i Ukraina.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden