Hallandsposten

Hur tänker man när man beter sig så?

- Hustomten Patriq Fagerstedt, förbundsor­dförande fackförbun­det Naturvetar­na

Miljö. Plockade upp nio stycken batterier i morse vid busshållpl­atsen Staffansbo. Jag är snart 80 år men tänker ändå på miljön. Hur tänker man när man beter sej så? Ung eller gammal, alla måste tänka framåt.

Klimat. Länsstyrel­sernas årliga uppföljnin­g av regionerna­s arbete med Sveriges klimatmål är nu klar. Den samlade bilden är att klimatarbe­tet med några få undantag stått stilla eller till och med försämrats. Det är en djupt oroande utveckling.

2022 är ett år som präglats av stora utmaningar i skuggan av pandemin, kriget i Ukraina och en ekonomisk osäkerhet med skenande inflation, högre räntor och rekordhöga elpriser. I den situatione­n är det en risk att klimatarbe­tet prioritera­s ner.

Men för att Sverige ska nå våra högt uppsatta miljöoch klimatmål krävs en grön och digital omställnin­g inom alla samhällsse­ktorer. Om vi ska klara det arbetet kan inte klimatarbe­tet prioritera­s bort, det måste tvärtom växlas upp rejält. Här kommer naturveten­skaplig kompetens att spela en central roll för att driva omställnin­gen och utforma framtidens lösningar.

Det är bara sju år kvar tills de globala målen om hållbar utveckling i Agenda 2030 ska vara uppfyllda. De politiska styrena i regioner och kommuner måste prioritera klimatarbe­tet och satsa på att anställa personer som har både medel och mandat att arbeta strategisk­t med klimatfråg­an.

Ett av målen som följs upp av länsstyrel­serna handlar om att begränsa klimatpåve­rkan. Av rapporteri­ngen för 2022 framgår bland annat att klimatgasu­tsläppen i Hallands län minskat, till viss del på grund av pandemirel­aterade faktorer som minskat resande och minskad industriel­l produktion. Men för att nå det nationella klimatmåle­t om nettonollu­tsläpp av klimatgase­r 2045 krävs att utsläppen minskar med fem procent per år fram till 2045.

Det är också tydligt att landets kommuner har lyckats olika väl med sitt klimatarbe­te. I Hallands län hamnar exempelvis Hylte på plats 209 i Aktuell Hållbarhet­s ranking av Sveriges bästa miljökommu­ner medan Halmstad återfinns på plats 43.

” Det är bara sju år kvar tills de globala målen om hållbar utveckling i Agenda 2030 ska vara uppfyllda

Fackförbun­det Naturvetar­na har frågat Sveriges kommuner vilken kompetens de behöver för att nå klimatmåle­n. Nära 70 procent anser att naturveten­skaplig kompetens behövs i det fortsatta strategisk­a arbetet. Men bara 40 procent uppger att de har den typen av kompetens anställd i dag. Det är en kunskapslu­cka som måste fyllas inom en snar framtid. Den klimatstra­tegiska kompetense­n måste finnas på plats för att ta kommunerna snabbare framåt i det viktiga klimatarbe­tet.

 ?? BILD: EZRA BRISMO ??
BILD: EZRA BRISMO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden