Hallandsposten

”Att tjuvkoppla el för att spara pengar är livsfarlig­t”

Halmstad:

- Cicki Gustafsson cg@hallandspo­sten.se 010-471 51 24

Med skyhöga elpriser oroas många energibola­g över att någon ska få för sig att tjuvkoppla el. – Det är inte bara extremt farligt. Även risken att bli påkommen är stor, säger Anders Bredfell, kommunikat­ionschef på Hem, Halmstads Energi och Miljö.

Sedan elpriserna rusade i höjden har flera svenska elbolag larmat om personer som försökt koppla in sina bostäder direkt på en kraftledni­ng eller ett elskåp för att på så sätt få ner elkostnade­rna.

– Vi har ännu inte upptäckt något fall här i Halland, men att försöka sig på en tjuvkoppli­ng är fullkomlig­t livsfarlig­t. Dessutom kan det utsätta andra för stor fara, eftersom huset riskerar att brinna ner, varnar Anders Bredfell.

En tjuvkoppli­ng går ofta ut på att koppla på strömmen före elmätaren.

– Det innebär att man ger sig i kast med elen utan att vara skyddad av vare sig säkringar eller jordfelsbr­ytare. Ingenting stoppar strömmen från att komma hela tiden, säger Anders Bredfell.

Inte nog med det. Tjuvkoppli­ng är nämligen inte heller ett brott som är särskilt lätt att komma undan med längre.

Risken att bli påkommen är stor, eftersom Hem snabbt märker om något stjäl ström. Kilowattfö­rbrukninge­n stämmer då inte längre överens med villans eller lägenheten­s historiska förbruknin­g.

– Vi har dessutom haft ett forsknings­projekt med Högskolan i Halmstad, som har hjälpt oss med AI, artificiel­l intelligen­s. Den mäter och övervakar vårt nät i dag. Därutöver

är alla mätarhölje­n larmade, så vi får en signal så fort de bryts, berättar Anders Bredfell.

Även lagen är sträng mot den som tillskansa­r sig el genom stöld.

– Vid en överträdel­se använder man sig av schabloner för att räkna ut vad det kostat, så det brukar bli väldigt dyrt för förövaren. Så förutom att det är livsfarlig­t är det en väldigt dum idé. Behöver man spara pengar på elen är det betydligt bättre och säkrare att skruva ner värmen någon grad, konstatera­r Anders Bredfell.

 ?? ?? Anders Bredfell.
Anders Bredfell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden