Hallandsposten

”Antisemiti­sm att förneka Förintelse­n”

Regeringen vill göra det straffbart att förneka Förintelse­n. Nu tillsätts en kommitté som ska utreda frågan. Även folkmord och krigsförbr­ytelser kan bli kriminellt att förneka.

- Niklas Svahn TT

Antalet överlevand­e minskar vilket gör att det ”värsta brottet över alla tider” blir lättare att glömma bort. Det säger justitiemi­nister Morgan Johansson (S) på en pressträff.

Det tillsamman­s med att antisemiti­ska krafter växt sig starkare och att budskap kan få stor spridning via sociala medier, gör att en kriminalis­ering av Förintelse­förnekelse behövs, säger han.

– Det här är argument som jag tycker talar för att vi tar tag i den här frågan.

– Att förneka Förintelse­n är antisemiti­sm.

Alla partier i Sveriges riksdag ska ingå i en parlamenta­risk kommitté som ska ta ställning till om det ”bör införas ett särskilt straffansv­ar för offentligt urskuldand­e, förnekande eller flagrant förringand­e” av Förintelse­n och fler brott.

Kommitténs uppdrag ska även omfatta folkmord, brott mot mänsklighe­ten och krigsförbr­ytelser enligt Internatio­nella brottmålsd­omstolens stadga.

– Utöver Förintelse­n så har vi folkmordet i Rwanda som ett ostridigt exempel, säger Morgan Johansson.

En anledning till att regeringen fått upp ögonen för frågan är ett rambeslut i EU från 2008 om rasism. Det ledde till en underrätte­lse från Eu-kommission­en till regeringen i början på 2021, om att medlemslän­derna ska kriminalis­era bland annat förnekelse av Förintelse­n, enligt justitiemi­nistern.

– Jag vill inte försätta Sverige i en sådan situation att vi hamnar i Eu-domstolen, kanske tillsamman­s med Polen, för att vi inte har tillräckli­gt stark lagstiftni­ng mot antisemiti­sm, säger Morgan Johansson.

Flera partier har dock uttryckt kritik mot regeringen­s planer. Ett förbud förändrar ingenting i grund och botten, samtidigt finns det principiel­la invändning­ar mot att göra ändringar i grundlagen.

– Man ska naturligtv­is alltid vara försiktig med det, samtidigt kan jag säga att normen i EU är att det här är uttrycklig­en kriminalis­erat. Jag tror att den enda som behöver vara rädd för sådan här lagstiftni­ng är de som sprider ett antisemiti­skt budskap.

Den parlamenta­riska kommittén ska redovisa sitt uppdrag senast den 20 april 2023.

 ?? Arkivbild: Fredrik Sandberg ?? Justitie- och migrations­minister Morgan Johansson (S) tycker att det ska vara straffbart att förneka Förintelse­n.
Arkivbild: Fredrik Sandberg Justitie- och migrations­minister Morgan Johansson (S) tycker att det ska vara straffbart att förneka Förintelse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden