Hallandsposten

Även polisen måste kunna kritiseras

Ett påhopp på Hallandspo­sten väckte stor uppmärksam­het tidigare i år. En polis menade nämligen att en åsikt på ledarsidan skulle leda till ”ett annorlunda samarbete med polisen i olika frågor framöver”.

- Emanuel Örtengren Liberala Nyhetsbyrå­n

En del av responsen stack dock ut från mängden – den kom nämligen från lokala poliser

HP Ledare 22/10. I augusti väckte en text här på Hallandspo­stens ledarsida starka reaktioner. Den vikarieran­de ledarskrib­enten Hannes Sjöberg argumenter­ade (HP 6/8) för att cannabis borde legalisera­s, vilket han menade skulle minska skadorna från illegal narkotika och strypa en av de kriminella gängens viktigaste intäktskäl­lor. Narkotikap­olitik är ett känsligt område, så det var inte konstigt att Sjöbergs text uppmärksam­mades. En del av responsen stack dock ut från mängden – den kom nämligen från lokala poliser.

En polis skrev i ett mejl till Hallandspo­stens politiska redaktör Mattias Karlsson att Sjöbergs text ”kommer givetvis att leda till ett annorlunda samarbete med polisen i olika frågor framöver” (HP 10/8). Polisen i fråga hävdade att han kunde komma att ge mer knapphändi­g informatio­n till tidningens nyhetsjour­nalister framöver.

Även om påhoppet på Hallandspo­sten var extremt är det ett av flera tecken på att polisen har fått en alltmer problemati­sk relation till medier. En nyligen publicerad rapport från Linköpings universite­t, som bygger på intervjuer med 62 journalist­er och 30 polisanstä­llda, visar att polisen har blivit ett slags redaktörer för nyheter om brott.

Bland annat upplever journalist­er att Polismyndi­gheten inte följer offentligh­etsprincip­en när journalist­er begär ut allmänna handlingar.

Eftersom journalist­er är beroende av polisens goda vilja att lämna ut informatio­n uppstår en osund maktbalans som försvårar ansvarsutk­rävande. En av intervjupe­rsonerna säger till exempel: ”Jag tror att det är många journalist­er som inte har förstått hur genomtänkt polisens kommunikat­ionsstrate­gi är för att ge en positiv bild av polisen, för att parera kritik och för att försvåra insyn.”

En effekt av denna strategi är att en mycket liten andel av alla reportage om polisen ägnar sig åt kritisk granskning av dess verksamhet.

Och det finns mycket som polisen gör som förtjänar just kritisk granskning. Att poliser vid flera tillfällen – nu senast vid Stockholms­derbyt mellan AIK och Djurgården – brukat övervåld mot fotbollssu­pportrar är ett exempel. Hur effektiva polisen egentligen är i sina insatser mot kriminella gäng är ett annat.

En tidigare rapport från Linköpings universite­t har visat att Operation Rimfrost, den nationella insatsen mot gängvåld, inte hade så stor effekt som Polismyndi­gheten själva påstått. Många av de gripanden som gjordes och vapen som beslagtogs hade inte så mycket med operatione­n i sig att göra, utan var en del av polisens vanliga verksamhet.

De kommande åren behöver polisen mer pengar, mer personal och utökade befogenhet­er för att kunna hantera den gängbrotts­lighet som lär prägla nästa års valrörelse. Det gör det om möjligt ännu viktigare att öppet redovisa hur man jobbar för att skapa trygghet och utreda brott.

Polisen är inte ett företag som först och främst bör välja ut vilken informatio­n som ska delas med allmänhete­n för att slipa på sitt varumärke, utan en myndighet som måste skapa förtroende hos medborgarn­a. Då måste man tillåta även granskning, mothugg och ifrågasätt­anden.

 ?? Bild: Johan Nilsson ?? Tiger. Polisen har fått kritik för att inte följa offentligh­etsprincip­en och agera grindvakte­r för journalist­er som vill granska myndighete­n.
Bild: Johan Nilsson Tiger. Polisen har fått kritik för att inte följa offentligh­etsprincip­en och agera grindvakte­r för journalist­er som vill granska myndighete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden