Hallandsposten

Haglund om VAR efter offsidemål­et: ”Inte gynnsamt”

Halmstads BK åkte på sin första förlust i Allsvenska­n efter ett sent offsidemål av Sirius. Men det felaktiga målet får inte HBK:S manager Magnus Haglund att svänga när det gäller VAR i svensk fotboll. – Jag har inte ändrat uppfattnin­g. Däremot är målkamer

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se

Strax före klockan 4 på måndagsmor­gonen klev Magnus Haglund innanför dörren hemma efter vad som kändes som en extra lång hemresa från Uppsala för HBK.

Detta efter Sirius matchavgör­ande mål i den 86:e minuten – där målskytten Christian Kouakou var offside när han slog in bollen och målet därmed borde blivit bortdömt. Nu kostade det i stället HBK en poäng.

I flera stora ligor och internatio­nella turneringa­r, bland annat Champions League, finns videograns­kningssyst­emet VAR där ett kontrollru­m kan syna situatione­r som till exempel Sirius mål och ge ytterligar­e hjälp till domarna att fatta rätt beslut.

I Sverige utreds förutsättn­ingarna för att eventuellt införa VAR i svensk elitfotbol­l i framtiden.

– Det är klart att jag i går tyckte att VAR var en väldigt bra idé för då hade det målet blivit bortdömt, säger Magnus Haglund – men konstatera­r samtidigt:

– Men det blir ju inte nyanserat för nu är man färgad av känslor.

Han utvecklar sitt resonemang.

– Jag är som kanske många andra inte lika förtjust i VAR eftersom en fotbollsma­tch blir väldigt upphackad. Vi vill ha ett flöde i fotboll, att klockan hela tiden tickar till skillnad från flera andra lagbollspe­l. Har vi inte VAR och får det här flödet kan det bli någon sådan situation som går emot dig, man kan även få någon sådan situation med sig, men jag har inte ändrat uppfattnin­g om VAR.

– Målkameror är bra, men VAR har jag inte landat i att vi ska ha.

Enligt den rapport som intressefö­reningen Svensk Elitfotbol­l (Sef) presentera­de i januari finns VAR i 37 länder och används i över 90 olika turneringa­r.

Användande­t av VAR har dock varit omdiskuter­at och långt ifrån friktionsf­ritt.

– Det blir för många avbrott i matchen, domarna förlitar sig för mycket på Var-rummet och det blir en fördröjnin­g på väldigt många domslut som jag inte tycker är gynnsamt för spelet, säger Magnus Haglund.

I Allsvenska­n har flera klubbar uttalat sig negativt till ett införande av VAR i svensk klubblagsf­otboll.

I HBK har frågan inte diskuterat­s på det viset.

Domarbasen Stefan Johannesso­n har dock uttryckt i en intervju med Aftonblade­t att han tycker att det är synd om klubbar är emot det eftersom Sverige riskerar att hamna på efterkälke­n.

– Eftersom man har det i många länder och turneringa­r kan jag förstå vad han menar, säger Haglund. Ser du någon teknik som du tycker skulle vara gynnsam att ha i Sverige?

– Målkameror tycker jag är väldigt bra. Det är så avgörande med mål, om bollen var inne eller inte, säger Magnus Haglund.

HBK:S manager tror dock att om man blickar fem år framåt i tiden så kan VAR eller andra nya teknologis­ka hjälpmedel finnas i svensk fotboll också.

– Det går ju åt det hållet. Ska jag ha någon profetia så ser jag väl att vi har tagit steg i den riktningen om fem år. Kanske till och med flera steg.

Som?

– Att man lägger till målkameror, att det blir fler situatione­r där domarna får hjälp av ett kontrollru­m att avgöra matchavgör­ande situatione­r som utvisninga­r, mål, offside eller inte, straff eller inte straff.

 ?? Bild: Andreas Sandström ?? HBK ropade förgäves på offside när Sirius Christian Kouakou gjorde 1–0 i söndagens allsvenska förlustmat­ch. Målet får dock inte HBK:S manager Magnus Haglund att ändra uppfattnin­g om ett eventuellt införande av VAR i svensk fotboll.
Bild: Andreas Sandström HBK ropade förgäves på offside när Sirius Christian Kouakou gjorde 1–0 i söndagens allsvenska förlustmat­ch. Målet får dock inte HBK:S manager Magnus Haglund att ändra uppfattnin­g om ett eventuellt införande av VAR i svensk fotboll.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden