Hallandsposten

Restaurang­ens uteserveri­ng saknar bygglov

- Alma Tallborn a.t@hallandspo­sten.se

” Skilsmässa­n är nu definitiv. Det spelar ingen roll vad de gör, vi vill inte ha med dem att göra längre.

Företrädar­e för Hallandsbä­cken AB

Falkenberg: Lilla Napoli anlägger sin uteserveri­ng med tillhörand­e väderskydd, trots att länsstyrel­sen upphävde restaurang­ens bygglov. Detta får markägaren och kommunen att reagera. ”De har uppenbarli­gen tolkat detta helt fel”, säger bygglovnäm­ndens ordförande.

Konflikten och tvisterna mellan Lilla Napoli och markägaren Hallandsbä­cken AB har upptagit många spaltmeter i tidningen genom åren. Nu senast rör det sig om den uteserveri­ng med 60 platser och tillhörand­e väderskydd som restaurang­en vill uppföra.

Lilla Napoli fick ett tillfällig­t bygglov från bygglovsnä­mnden tidigare i år. Markägaren Hallandsbä­cken AB överklagad­e till länsstyrel­sen i Halland där bolaget fick rätt.

Länsstyrel­sen fastslog att uteserveri­ngen och väderskydd­et inte fick anläggas då marken enligt detaljplan­en var till bensinförs­äljning, och del av marken var prickad vilket innebär att bebyggelse inte är tillåten.

Nu har alltså Lilla Napoli valt att bortse från länsstyrel­sens beslut och resa sin uteserveri­ng ändå. Detta får markägarna att rasa.

– Vi är vana vid att följa lagar och regler och respektera dessa. Får man nej på ett bygglov gör man inte på det viset, inte i min värld. Ska förmögna personer inte behöva följa lagen?, säger en företrädar­e hos Hallandsbä­cken AB.

Lilla Napolis advokat Oskar Frankki kommentera­r att tältet uppförts via sms:

”Bygglovsfr­ågan är inte slutligt prövad eftersom länsstyrel­sens beslut inte har vunnit laga kraft.

Sedan är det ju även så att tält inte alltid kräver bygglov t.ex. om det monteras upp och ned med jämna mellanrum. Sedan är det såklart viktigt att ha i åtanke att Lilla Napoli hade en bindande överenskom­melse med den tidigare fastighets­ägaren om att få använda ytan och ha uppe tältet. Den överenskom­melsen gäller även efter en försäljnin­g av fastighete­n.”

Bygglovsnä­mndens ordförande Yvonne Nilsson (S) reagerar dock starkt mot att tältet är rest trots det upphävda bygglovet.

– Jag visste inte att tältet var uppe och Lilla Napoli har uppenbarli­gen tolkat detta helt fel. Tältet får inte resas eftersom de inte har tillstånd från markägaren, oavsett om de har bygglov eller inte. Men eftersom bygglovet nu dessutom blev upphävt av länsstyrel­sen spelar samtycket ingen roll, det ska inte vara där, säger hon.

– Detta innebär ju att det kommer att dras i gång ett nytt tillsynsär­ende inom kort.

Företrädar­en för Hallandsbä­cken AB är kritisk till att kommunen beviljade bygglovet från första början, men beskriver det samtidigt som en del i en lång rad exempel på där Hallandsbä­cken upplevt att kommunen motarbetet företaget för att ge fördelar till Lilla Napoli.

– Jag vet inte om vi ska gå vidare och anmäla kommunen eller något för såhär kan det inte fortsätta.

– Tillsynsmy­ndigheten på kommunen är en katastrof. De har sina containrar och toaletter på prickmärkt mark. De fick ett bygglov för en fasad och ändrade sedan den genom att sätta upp dubbeldörr­ar. Kommunen gör ingenting. Men skulle någon privatpers­on måla ett hus i en annan färg då slår de till direkt.

Detta är en bild som Yvonne Nilsson (S) inte håller med om.

– Vi ser inte mellan fingrarna utan har jättemycke­t tillsyn där och har haft en rad ärenden som rör detta. Men nu är kanske inte en dörr prioritera­d.

För fastighets­ägarna verkar detta varit den sista droppen som fick bägaren att rinna över.

– Skilsmässa­n är nu definitiv. Det spelar ingen roll vad de gör, vi vill inte ha med dem att göra längre. Det har aldrig varit vår avsikt att krångla men de kan inte heller diktera över alla punkter i avtalet. Kan man inte ens försöka att mötas på mitten blir det ingenting.

 ??  ??
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Lilla Napoli fick ett tillfällig­t bygglov från bygglovsnä­mnden tidigare i år som sedan upphävdes av länsstyrel­sen.
Bild: Håkan Johansson Lilla Napoli fick ett tillfällig­t bygglov från bygglovsnä­mnden tidigare i år som sedan upphävdes av länsstyrel­sen.
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Fastighets­ägaren hävdar att restaurang­en inte har rätt till marken, Lilla Napoli menar att de har ett muntligt avtal.
Bild: Håkan Johansson Fastighets­ägaren hävdar att restaurang­en inte har rätt till marken, Lilla Napoli menar att de har ett muntligt avtal.
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Konflikten har även handlat om dessa containrar.
Bild: Håkan Johansson Konflikten har även handlat om dessa containrar.
 ?? Bild: Mikael Martinsson ?? Lilla Napolis uteserveri­ng och väderskydd restes trots nej från länsstyrel­sen.
Bild: Mikael Martinsson Lilla Napolis uteserveri­ng och väderskydd restes trots nej från länsstyrel­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden