Hallandsposten

Barns bajs ger ny kunskap om tarmen

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se 010-471 51 32

Halmstad: Josefine Roswall, överläkare vid Hallands sjukhus, har studerat hur tarmbakter­ier utvecklas hos barn. 471 halländska barn har varit en (skit)viktig del av studien.

” När vi började visste vi inte alls mycket om barns tarmflora. Vi trodde att bajs var bajs och att det var avfall.

Halland: Bajs från 471 halländska barn har varit avgörande i barnläkare­n Josefine Roswalls studie om tarmfloran­s utveckling. Efter flera års analyser av tusentals insamlade avföringsp­rover har forskarna kunnat dra flera viktiga slutsatser om hur samhället av bakterier i tarmen utvecklas hos barn.

Studien som nu publicerat­s i en internatio­nell vetenskapl­ig tidsskift är ett samarbete mellan Hallands sjukhus och Göteborgs universite­t.

Den halländska delen av forskninge­n leds av överläkare­n Josefine Roswall som är chef för barn- och ungdomskli­niken på Hallands sjukhus.

Studien är en del av Tillväxtpr­ojektet som följer omkring 3 000 halländska barn från födseln med syftet att studera de mekanismer som driver det största hotet mot barn och ungas hälsa, som övervikt och fetma.

– När vi började visste vi inte alls mycket om barns tarmflora. Vi trodde att bajs var bajs och att det var avfall. Det har visat sig att tarmbakter­ierna samspelar mycket med värden, vi hjälper bakteriern­a och bakteriern­a hjälper oss, berättar Josefine Roswall.

I början av 2000-talet visste man väldigt lite om tarmfloran och bakteriern­a i tarmen. När det blev enklare att kartlägga med hjälp av Dna-teknik kunde man konstatera att vuxna med fetma har en annan tarmflora än vuxna med normalvikt.

Det i kombinatio­n med att allt fler barn blev överviktig­a fick Josefine Roswall att bli intressera­d av att studera utveckling­en av tarmbakter­ier hos barn.

I forskninge­n som nu presentera­s har 471 barn födda på sjukhuset i Halmstad deltagit. Varje barn har lämnat fem bajsprov under loppet av fem år samt utfört en rad andra prover och undersökni­ngar.

Resultatet visar först och främst att det tar relativt lång tid för barn att utveckla en fullständi­g tarmflora. Forskarna har också kunnat dra slutsatsen att även om barn födda med kejsarsnit­t får en annan uppsättnin­g bakterier i tarmen än vaginalt födda barn kommer de i kapp sina jämnåriga efter ungefär tre till fem år.

Förhoppnin­gen är att resultatet kan ligga till grunden för fortsatt forskning om vad detta innebär längre fram i livet.

– Det finns en succession för hur de olika bakteriern­a etablerar sig och på vilket sätt. Det kan vi ha som utgångspun­kt när vi jämfört en grupp med viss sjuklighet med en grupp utan sjuklighet. Detta är ett viktigt basarbete som kan ligga till grund för ytterligar­e framtida forskning, konstatera­r Josefine Roswall.

 ??  ??
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Överläkare­n Josefine Roswall som är chef för barn- och ungdomskli­niken på Hallands sjukhus har lett den halländska delen av forsknings­projektet. Studien är gjord på 471 barn födda på sjukhuset i Halmstad.
Bild: Jari Välitalo Överläkare­n Josefine Roswall som är chef för barn- och ungdomskli­niken på Hallands sjukhus har lett den halländska delen av forsknings­projektet. Studien är gjord på 471 barn födda på sjukhuset i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden