Hallandsposten

Kommunen anmäler incident med covidsmitt­a

Hylte: Den covidsmitt­ade gick till jobbet och jobbade nära sina arbetskamr­ater. Ingen av dem blev sjuk, men arbetsgiva­ren – kommunen – anmäler det ändå till Arbetsmilj­överket som ett ”allvarligt tillbud”.

-

Till saken hör att den smittade inte visste om sitt tillstånd, det visades först vid ett coronatest två dagar senare.

– Om de i arbetsgrup­pen suttit nära varandra då risken för smitta fanns, ska det anmälas till oss, berättar Ulrika Scholander, sektionsch­ef vid Arbetsmilj­överket.

Till dags dato har Arbetsmilj­överket tagit emot 22 702 anmälninga­r som är coronarela­terade, varav 1 125 kommer från Halland.

” Den anställde var ovetande att denne bar smittan, men exponerade en nära kollega.

Kjell Thoresson, vikarieran­de personalch­ef

Den stora mängden ger exempelvis statistisk informatio­n om vilka yrkesbrans­cher där coronan är ett stort arbetsmilj­öproblem. Till viss del hjälper den också Arbetsmilj­överket i uppdrag som lämnats av regeringen med koppling till pandemin.

Men att utreda vart och ett, nej. – Vi läser igenom alla. Sedan gör vi en viss form av gallring, bland annat utifrån en bedömning om händelsen varit allvarlig eller ej, säger Ulrika Scholander.

Pusselbite­n som Hylte lämnat gäller Kommunkont­oret för två veckor sedan.

– Den anställde var ovetande att denne bar smittan, men exponerade en nära kollega. När denne så småningom testades var provet negativt, berättar Kjell Thoresson, vikarieran­de personalch­ef vid Hylte kommun.

Enligt honom har kommunen, som arbetsgiva­re, skickat ytterligar­e några incidentra­pporter av samma slag, till följd av upptäckt exponering av influensan på sina arbetsplat­ser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden