Hallandsposten

Sd-toppen har inte synts till sedan valet

Laholm: Sverigedem­okraternas toppnamn Ingmar Rundberg har inte synts till i Laholms kommunfull­mäktige sedan valet 2018. Dags att han kliver åt sidan, tycker SD:S distriktso­rdförande, men Rundberg får stöd lokalt.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

30 oktober 2018 är senaste gången SD:S förstanamn var närvarande i fullmäktig­e, kommunens högsta beslutande organ. Därefter har Ingmar Rundberg missat 25 sammanträd­en i rad. En svårslagen och pågående svit i Laholms politik.

”Hur förklarar han det för sina väljare? Tycker han att det inger förtroende?”, frågar sig en Hp-läsare som tycker att det är dags att tidningen följer upp vår artikel från januari 2020, då Rundberg ännu ”bara” missat 13 möten.

– Förra året hamnade jag i karantän i Tyskland och jag befinner mig där nu med, säger Ingmar Rundberg när HP når honom på telefon.

– Det är det ena. Det andra är att vi har fullgoda ersättare som jag tycker är lämpliga att skola in. Jag är vid behov beredd att ställa upp.

76-åringen – han är äldst bland ledamötern­a – har boenden i Skummeslöv­sstrand, Tyskland och Spanien. Men pandemins stopp för resande är inte allt. Han var inte med på hela året innan pandemin bröt ut, och har inte loggat in sedan mötena i höstas blivit helt digitala. Kan du inte delta på distans?

– Visst kan jag vara det, men det krävs också en del arbete lokalt. Det är vettigt att de som har möjlighet träffas fysiskt och går igenom saker före och efter.

Högre upp inom Sverigedem­okraterna finns kritik mot Rundbergs frånvaro.

– Det är inte bra givetvis. Har man inte tid och engagemang är det bättre att entlediga sig och lämna över till någon annan. Är man förtroende­vald ska man också göra arbetet, säger Stefan Jägnert, distriktso­rdförande för SD Halland.

Partidistr­iktet har haft en diskussion med Rundberg om saken. Men ledamötern­a i fullmäktig­e är direktvald­a av kommuninvå­narna. Rundberg är dessutom personvald, med 148 personkrys­s.

– Vi kan inte kräva att någon ska lämna sin plats. Vi kan bara säga vad vi tycker, säger Stefan Jägnert. Rundberg vill behålla sin stol: – Stefan har sin åsikt. Jag har all respekt för vad han tycker, men där är ersättare på plats. Det är gruppen som har valt det här tillsamman­s, säger han.

Vad är poängen med att ha platsen kvar på pappret?

– Det går jag inte djupare in på. Lokalt har SD inga problem med att Rundberg sitter kvar.

– Vi tycker att Ingmar fyller en funktion. Han är lite ålderman och vi diskuterar med honom i olika ärenden. Vi har reserver på listan. Det är bättre att de får bli varma i kläderna, säger Peter Berndtson, ordförande för SD Laholm.

Rundberg har ingen ekonomisk fördel av att behålla stolen utan att sitta på den.

– Ingen alls. Det enda du får ekonomiskt är om du är där och är vaken. Det utgår inget annat arvode till ordinarie ledamöter än för inläsning och tjänstgöri­ng vid sammanträd­et, säger fullmäktig­es ordförande Jonas Hellsten (M).

Det är upp till varje parti att få sina förtroende­valda att represente­ra partiets röster, konstatera­r han.

– Om vi hade haft en moderat som alltid var borta hade vi bett honom eller henne att kliva åt sidan.

Sista frågan går till Tyskland. När får vi se dig i fullmäktig­e igen?

– Det vet man aldrig. Det kan ske både plötsligt och oväntat. Jag har ingen aning, säger Rundberg.

 ?? Bild: Jonatan Gernes/arkiv ?? Fast i Tyskland. ingmar rundberg (Sd) har lyst med sin frånvaro sedan mandatperi­odens början för nästan två och ett halvt år sedan.
Bild: Jonatan Gernes/arkiv Fast i Tyskland. ingmar rundberg (Sd) har lyst med sin frånvaro sedan mandatperi­odens början för nästan två och ett halvt år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden