Hallandsposten

Stora Valla duger inte som allsvensk fotbollsar­ena

Det är 24 år sedan Degerfors senast spelade i fotbollsal­lsvenskan. Då höll Stora Valla måttet. Det gör inte arenan inför återkomste­n och nu krävs stora investerin­gar.

- Henrik Skiöld/tt

De specifika kraven på en allsvensk arena är många och hårda sedan flera år tillbaka. 58 anläggning­skriterier måste uppfyllas när arenan slutbesikt­as inför säsongen, men det går att få dispenser.

Stora Valla behöver en omfattande renovering och ett av kraven är att ha minst 3 000 sittplatse­r. I dagsläget erbjuder den klassiska arenan bara runt 1 000.

Degerfors kommun äger arenan och för att få en som längst treårig dispens måste ett politiskt beslut om ombyggnad till fler sittplatse­r tas snabbt.

– Vissa saker måste man få dispens för. Det finns inte någon förening eller arenaägare som kan fixa 2 000 nya sittplatse­r på några månader, säger Suzanne Hällström, klubbchef i Degerfors IF, till Karlskoga Tidning.

I måndags inspektera­de Svenska fotbollför­bundet Stora Valla. Då fick alla inblandade parter klart för sig vad som måste ordnas inför den allsvenska premiären i april.

– Vi sade det från första början, att det skulle bli jättesvårt att få dispens för säkerhetsk­rav och det var precis så de sade också. Övervaknin­gskameror, lite tydligare sektioneri­ng av hemmasekti­on och bortasekti­on, parkering för bortalaget­s spelarbuss som ska vara inhägnad... Såna grejer måste vi lösa direkt, säger Suzanne Hällström.

– Vi kan få någon månad till på oss för vissa, speciellt om vi inte får ta in någon publik från start. Nu har vi i alla fall kraven klara för oss.

Den stora och kostsamma investerin­gen framöver är sittplatse­rna. Det blir ett ärende för kommunens politiska ledning att lösa. Om fotbollsfö­rbundet inte ger Stora Valla grönt ljus vid slutbesikt­ningen i mars måste Degerfors spela på Behrn arena i Örebro.

Degerfors spelar sin första hemmamatch mot Kalmar FF den 18 april.

 ?? Bild: Fredrik Karlsson ?? Mörka moln över Stora Valla i Degerfors som inte håller måttet som allsvensk arena.
Bild: Fredrik Karlsson Mörka moln över Stora Valla i Degerfors som inte håller måttet som allsvensk arena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden