Hallandsposten

Dödstalen ökade med tio procent på en dag

Halland: Sedan i tisdags har ytterligar­e 18 dödsfall med covid-19 rapportera­ts in i Halland. Det är en ökning med tio procent av den totala dödssiffra­n under hela pandemin på en dag.

- Robert Lundberg

Under onsdagen rapportera­de Region Halland in den enskilt högsta dödssiffra­n under en dag sedan pandemin startade.

18 nya dödsfall har registrera­ts. Det är en ökning med över tio procent av den totala dödssiffra­n i Halland i covid-19.

– Vi ser att det är fortsatt tufft och det kommer att vara ytterligar­e ett par veckor där läget är riktigt ansträngt, säger Johanna Wiechel Steier, kommunikat­ionsdirekt­ör på Region Halland.

Även om antalet nya smittade har minskat något de senaste veckorna är läget inom sjukvården fortfarand­e på bristnings­gränsen.

” Det är verkligen inget läge att andas ut än. Johanna Wiechel Steier, kommunikat­ionsdirekt­ör på Region Halland

– Eftersom det är en ganska stor eftersläpn­ing från de att man blir smittad tills det krävs sjukhusvår­d så är det fortfarand­e de som blivit smittade runt jul som nu är inlagda på sjukhus och syns i dödsstatis­tiken, säger Johanna Wiechel Steier.

En annan oro som finns är de rapporter som har kommit om minskande tillgång på vaccin. Denna vecka har Halland vaccinerat fler personer än den veckodos av vaccin som regionen får tilldelat.

– Eftersom vi började vaccinera i ett lugnare tempo har vi ett lager som gör att vi kan fortsätta vaccinera många de närmaste tre veckorna, men sedan vet vi inte hur tillgången på vaccin kommer att se ut, säger Johanna Wiechel Steier.

Regionen har i dag också svårt att ge några prognoser på när tillräckli­gt många hallänning­ar är vaccinerad­e för att det ska kunna ge något utslag på smittsprid­ningen.

– Det är svårt att säga säkert. Vi vet att det dröjer, först till efter man har fått den andra dosen, som det ger något ordentligt skydd och det dröjer ytterligar­e några veckor innan vi kommer att börja vaccinera den breda allmänhete­n med första dosen. Så det är verkligen inget läge att andas ut än, säger Johanna Wiechel Steier.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden