Hallandsposten

Vi vaccinerar nu i högre takt än vi får vaccin

Vi tror inte samverkan gynnas av att lägga tid på skriverier som skapar otrygghet och får vår hårt arbetande personal att tappa sugen. Det skriver Alliansen i Region Halland i ett svar på en debattarti­kel av ledande socialdemo­krater i Halland.

- Mikaela Waltersson (M) Helene Andersson (C ) Benny Strandberg (KD) Tommy Rydfeldt (L) för Alliansen i Region Halland

Replik

Svar på ”Vaccinerin­gstakten behöver öka i Halland”, 19/1.

HP Debatt 21/1. Ledande socialdemo­krater inom såväl länets kommuner som inom regionen talar sig varma om samling och samarbete kring den pågående vaccinerin­gen. När politiken startade upp sitt arbete efter helgerna den 8 januari var vårt första möte inom regionens ledning, majoritet och opposition, en informatio­n om vaccinatio­nsläget.

En samling med målet om en gemensam hållning och samarbete över såväl partigräns­er som mellan majoritet och opposition.

På detta möte mellan tjänstemän och politiker fanns stora möjlighete­r för var och en att framföra synpunkter och, om så önskades, även föreslå förändring­ar i regionens strategi. Ingen hade något att erinra mot redovisnin­g och strategi. Tvärtom! Döm om vår förvåning då vi läser ledande socialdemo­kraters debattarti­kel i frågan!

Inlednings­vis ställer vi oss frågan, vilka riktar sig debattörer­na till? Är det en utsträckt hand till samling och samarbete? Är det för att skrämma upp patienter? Är det för att knäcka redan hårt arbetande personal? I ärligheten­s namn, vi förstår inte syftet.

När möjlighete­n återigen gavs till samling och samarbete valde ledande socialdemo­krater att vara tysta. Inte ett ord!

Vi som politisk ledning vill med detta svar rikta oss till regionens invånare och våra anställda. Vi tar det politiska ansvaret för vad som skall göras. Våra tjänstemän har vårt fulla förtroende att arbeta med hur detta skall ske.

Vi tror inte samverkan gynnas av att lägga tid på skriverier som skapar otrygghet och får vår hårt arbetande personal att tappa sugen. Låt oss ta vara på de tillfällen som ges för att tillsamman­s påverka vårt gemensamma arbete.

Vaccinerin­g mot covid-19 är vår just nu mest prioritera­de fråga och ett mycket viktigt verktyg i kampen mot pandemin. Vi delar uppfattnin­gen om att vi ska genomföra vaccinatio­nen så säkert och effektivt som möjligt, men låt oss inte glömma att det skall vara tryggt också.

Den prioriteri­ngsordning för vaccinerin­g som tagits fram av FHM och som vi följer, innebär att personer som löper störst risk att drabbas av svår sjukdom och död ska vaccineras allra först.

För oss är tryggheten för de som vaccineras en viktig del av kvaliteten, vilket innebär att varje individ ska ges möjlighet att ta ett välgrundat beslut och genomgå vaccinatio­n under ordnade former.

Genom att erbjuda våra äldsta inom kommunal omsorg vaccinerin­g, i närvaro av redan känd personal i så hög utsträckni­ng som möjligt, tror vi att vi ökar både tryggheten och förutsättn­ingarna för dem att göra ett informerat val. Detta tillsamman­s med den osäkerhet som rått kring leveranser, vilka förutsättn­ingar som vaccinet i sig kräver vad gäller hantering och logistik samt utbildning och att få igång systemet för uppföljnin­g, innebar att vi som planerat startade vaccinerin­gen i liten skala.

Denna medvetna strategi gav organisati­onen möjlighet att göra justeringa­r för att vara väl förberedda för att kunna accelerera takten under förra veckan. Vår bestämda uppfattnin­g är att ingen avvikande mening framkommit kring denna strategi, inte förrän i debattarti­keln.

Just nu är vi en av få regioner som har uppföljnin­gssystemet på plats. Vi har också högre kapacitet än vad leveranser­na medger. Till och med förra veckan hade cirka 3 000 personer inom den första prioriteri­ngsgruppen fått sina första doser. I slutet av denna vecka, ska alla som så önskar och som bor inom kommunens äldreboend­en ha fått sina första doser.

Den förhålland­evis långsamma starten kan man givetvis ha synpunkter på, men vi har stort förtroende för strategin och den enorma insats som gjorts och görs av väldigt många medarbetar­e inom ramen för pandemin och också i arbetet med vaccinatio­n.

Från Alliansens sida ser vi att planeringe­n är ändamålsen­lig och vi är övertygade om att vår roll är att stötta det arbete som görs snarare än driva på en debatt om antalet nålstick under den första av ungefär 26 veckors vaccinerin­g.

Vaccinatio­nsplanerin­gen följs regelbunde­t upp, bland annat via Regionstyr­elsens arbetsutsk­ott. Vi är ytterst förvånande över att synpunkter på planeringe­n inte på något sätt lyfts av opposition­en i det forumet.

Socialdemo­kraterna, såväl som övriga ledamöter, har även framöver goda möjlighete­r att framföra synpunkter och på så sätt kunna påverka arbetet. Ta gärna vara på dessa tillfällen!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden