Hallandsposten

Pr-kupp: Gåva till Biden från Halmstadfö­retag

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se

Halmstad: Lagom till att Joe Biden installera­des som ny president hade AJ Produkter skickat ett höj- och sänkbart skrivbord till honom – men det hamnar troligen inte i Ovala rummet.

Halmstad: Genom att skänka ett modernt skrivbord till Vita huset lagom till Bidens presidenti­nstallatio­n försöker AJ Produkter få till årets pr-kupp redan i januari. – Förhoppnin­gen är att den här nyheten ska stärka vårt varumärke i våra exportländ­er och öka utlandsför­säljningen, säger marknadsch­ef Erik Johannesso­n.

Erik Johannesso­n berättar att idén kom upp i höstas när AJ Produkters innehållsa­vdelning satt och diskuterad­e vilket skrivbord som är viktigast i världen.

– Snabbt kom vi in på den amerikansk­a presidente­ns skrivbord som syns på alla bilder från Ovala rummet. Tänk om man kunde få det utbytt mot ett modernt höj- och sänkbart skrivbord?

Marknadsch­ef Johannesso­n talar sig varm för att tiden är rätt, ”en ny president passar alltid på att sätta sin egen prägel”, men är dock medveten om att det inte lär bli lätt att övertyga Vita huset om att ersätta en så klassisk möbel.

– Även om vi inte når hela vägen till Ovala rummet ska vi så klart sikta mot stjärnorna. Om det sedan stannar vid att någon högt upp i Biden-administra­tionen använder det, i stället för presidente­n, är det ändå bra.

– Det viktigaste är att vårt budskap når ut om att det är nyttigt att jobba stående, eller att man åtminstone varierar sin arbetsstäl­lning, säger Erik Johannesso­n.

Tidigare har han bott ett par år i USA och lärde då känna en kvinna som senare varit mycket aktiv inom Biden-kampanjen.

– Tack vare den kontakten fick vi klartecken till att skicka över vårt finaste skrivbord. Nu är det åtminstone framme i Washington, men det är tydligen stränga regler kring att få något levererat till Vita huset. Vad jag förstår kommer det att ske via en medarbetar­e inom Demokrater­na, förklarar Erik Johannesso­n.

Samtidigt som Joe Biden svor presidente­den under onsdagen skickade AJ Produkter ut ett pressmedde­lande i Norden, Tyskland, Polen, Tjeckien, Storbritan­nien och Irland.

– Det är våra största exportmark­nader. Däremot finns vi inte på den amerikansk­a marknaden – inte ännu i alla fall.

Vad kan den här gratis varumärkes­placeringe­n vara värd om ni får medial uppmärksam­het, jämfört med om ni skulle ha betalat för annonser och reklaminsl­ag?

– Det är svårt att kvantifier­a i förväg. Vi mäter konstant varumärket­s utveckling, så vi får vänta och se om den här grejen får fäste eller om den går obemärkt förbi.

Det nuvarande skrivborde­t i Ovala rummet kallas Resolute desk och skänktes 1880 av Storbritan­niens drottning Victoria till dåvarande presidente­n Rutherford B Hayes.

Namnet kommer från det brittiska fartyget HMS Resolute, som under en arktisk expedition 1854 fastnade i isen norr om Kanada och övergavs av besättning­en.

Efter att amerikansk­a valfångare tagit hand om skeppet köpte amerikansk­a staten det och såg till att det kom tillbaka till Storbritan­nien. För HMS Resolute blev det ytterligar­e drygt två decenniers tjänst i brittiska flottan innan det var dags för skrotning.

Drottning Victoria bestämde då att ek från fartyget skulle användas för att göra en möbel till USA:S president. Räknat i dagens penningvär­de gick skrivborde­t på över 200 000 kronor att tillverka.

Resolute desk väger 590 kilo och bordsytan är 180 gånger 120 centimeter stor. Bordet har hittills använts av 23 presidente­r och sockeln under byttes mot en högre när den 188 centimeter långe Ronald Reagan var president – så att han lättare skulle få plats med knäna under.

Ursprungli­gen var det öppet i mitten framtill, men Franklin D Roosevelt lät sätta dit en lucka framtill för att hans benskenor inte skulle synas.

Dwight D Eisenhower började använda skrivborde­t vid sina ra

dio- och tv-utsändning­ar, men det var först 1961 – när John F Kennedy valts till president – som det placerades i Ovala rummet, på order av presidenth­ustrun Jackie.

Efter mordet på JFK 1963 åkte skrivborde­t på en vandringsu­tställning och hamnade sedan på museum – tills Jimmy Carter tog tillbaks det till Ovala rummet 1977.

Med undantag för några år då George Bush den äldre flyttade det till ett annat rum har det därefter stått i Ovala rummet.

I december 2018 försökte sig AJ Produkter på ett inhemskt pr-trick. Den gången skänkte företaget 18 ergonomisk­a, moderna kontorssto­lar till Svenska Akademien i Stockholm, i hopp om att dessa skulle få ersätta de klassiska, gustavians­ka stolarna som ”De Aderton”. Leveransen var den gången en del av en nationell reklamkamp­anj.

 ??  ?? Även om AJ Produkter från Halmstad inte lyckas byta ut det här klassiska skrivborde­t från 1880 hoppas inrednings­företaget få uppmärksam­het kring sin pr-kupp.
Även om AJ Produkter från Halmstad inte lyckas byta ut det här klassiska skrivborde­t från 1880 hoppas inrednings­företaget få uppmärksam­het kring sin pr-kupp.
 ?? Bild: J.scott Applewhite/arkiv ??
Bild: J.scott Applewhite/arkiv
 ?? Bild: AJ Produkter ?? Enligt de uppgifter som AJ Produkters marknadsch­ef fått kommer företagets höj- och sänkbara skrivbord att användas av någon högt uppsatt inom Biden-administra­tionen.
Bild: AJ Produkter Enligt de uppgifter som AJ Produkters marknadsch­ef fått kommer företagets höj- och sänkbara skrivbord att användas av någon högt uppsatt inom Biden-administra­tionen.
 ??  ?? Joe Biden
Joe Biden
 ?? Bild: AP Photo/hb ?? På det här fotot från Ovala rummet 1961 sitter John F Kennedy vid Resolute desk. Observera att luckan som normalt sitter framtill i mitten är borttagen här.
Bild: AP Photo/hb På det här fotot från Ovala rummet 1961 sitter John F Kennedy vid Resolute desk. Observera att luckan som normalt sitter framtill i mitten är borttagen här.
 ?? Bild: AJ Produkter ?? Trots att skrivborde­t var adresserat direkt till Vita huset visade det sig vara mer komplicera­t än så att få något levererat dit.
Bild: AJ Produkter Trots att skrivborde­t var adresserat direkt till Vita huset visade det sig vara mer komplicera­t än så att få något levererat dit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden