Hallandsposten

Kulusevski hade kul i nya rollen: ”Kände mig trygg”

Han flyttades upp från mittfältet till anfallet. Resultatet: Dejan Kulusevski gjorde 1-0-målet i segern mot Kroatien. – Janne och jag hade en plan, säger Peter Wettergren, assisteran­de förbundska­pten, efter Sveriges 2–1 på Friends arena.

- Anders Wallin/tt

Inne på kansliet i Solna skissade förbundska­pten Janne Andersson och assisteran­de Peter Wettergren på planer till Nations League-mötet med Kroaten.

En av många handlade om Dejan Kulusevski.

– Dejan som spelare har enorma offensiva kvaliteter, och som yttermittf­ältare kan man mot bra lag hamna lågt och lägga tid och kraft på det defensiva. Vår tanke var att få upp honom högre, säger Peter Wettergren, som har ansvaret för samlingen i covid-19-smittade Anderssons frånvaro.

– Jag såg en match med Juventus – Janne också – där han spelade tillsamman­s med (Cristiano) Ronaldo och gjorde det jättebra. Just hur rörlig han var och hur hans egenskaper kom fram.

Det var dock först dagen innan mötet med Kroatien som mittfältar­en fick frågan: Klarar du av att spela forward?

– Jag svarade att jag trodde det, säger Kulusevski.

Beskedet räckte för Wettergren, som – tillsamman­s med Andersson – bestämde sig för att fullfölja planerna från kansliet. Utgången blev bästa möjliga. 21-åringen kom mer rättvänd, hittade ytorna som han vill och fick fart på Sveriges offensiv.

– När jag spelar ytter har jag mycket frihet att komma in i mitten men den positionen som jag hade nu känner jag mig väldigt trygg i och jag fick otroligt mycket hjälp, så jag kunde göra det jag är bra på, säger han.

– Ju mer centralt jag är, desto mer grejer kan jag hitta på. Jag kan gå till höger, vänster och kontringar... jag är alltid nära målet. Nu spelade jag på min position, absolut.

Resultatet av Dejan Kulusevski­s positionsb­yte?

1–0-målet i 36:e minuten. Anfallaren fick bollen från Mikael Lustig, tryckte sig förbi Mateo Kovacic och satte en bredsida i målvakten Dominik Livakovics högre hörn.

– Det var skönt med vinst. Det var skönt att göra mål, så att jag kunde hjälpa laget att vinna. Jag är nöjd med lagets och min insats, säger han.

– Det var väldigt kul att spela. Jag kände mig bekväm på plan – och det är väldigt viktigt, både för min och lagets skull.

” Ju mer centralt jag är, desto mer grejer kan jag hitta på.

Dejan Kulusevski målskytt

 ?? Bild: Jesper Zerman/bildbyrån ?? Dejan Kulusevski fick spela i en ny anfallsrol­l i Nations League-matchen mot Kroatien och slog in Sveriges 1–0-mål i 36:e minuten. 2–1-segern betyder att hoppet om att stanna kvar i Nations Leagues A-division lever.
Bild: Jesper Zerman/bildbyrån Dejan Kulusevski fick spela i en ny anfallsrol­l i Nations League-matchen mot Kroatien och slog in Sveriges 1–0-mål i 36:e minuten. 2–1-segern betyder att hoppet om att stanna kvar i Nations Leagues A-division lever.
 ?? Bild: Johanna Lundberg/bildbyrån ?? Backen Marcus Danielson följde upp med att göra Sveriges andra mål på tilläggsti­d i första halvlek.
Bild: Johanna Lundberg/bildbyrån Backen Marcus Danielson följde upp med att göra Sveriges andra mål på tilläggsti­d i första halvlek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden