Hallandsposten

Hyltebor tvättade pengar via appen Swish

Hylte: De två männen från Hylte kommun, som hjälpte till med att tömma bankkontot för en Båstadsbo, döms till böter och skadestånd.

- Lennart Hildingsso­n

Männen, födda 1973 respektive 1992, har i förhören sagt att de blev ombedda att upplåta sina bankkonton för en tredje persons räkning.

En av dem ”tänkte” att den tredje förmodlige­n inte ville använda sitt eget konto, eftersom det skulle påverka hans möjlighet att få socialbidr­ag från kommunen. Den andre har berättat att den som bad om assistans saknade bankkonto själv, och därför behövde en hjälpande hand.

Detta hände hösten 2018. Männen, som för övrigt är arbetskamr­ater, tog då emot 15 000 kronor, via appen Swish, som sedan togs ut från en automat och lämnades vidare kontant.

Vad som hänt i bakgrunden var att en 87-årig Båstadsbo blivit uppringd av en bedragare. Denne påstod att han ringde från banken och förmådde Båstadsbon att göra en inloggning från sin bankdosa.

På ett ögonblick var Båstadsbon av med 283 000 kronor.

Hylteborna ingick i en kedja på inte mindre än 19 personer som en bedragare av större kaliber, verksam i Malmö, använde för att komma över pengarna och samtidigt hålla sig själv osynlig.

Åklagaren i målet mot de två Hylteborna har inte kunnat bevisa att de två männen kände till att det var ett bedrägeri som de medverkade till. Men tingsrätte­n dömer de två ändå skyldiga till brott: penningtvä­tts förseelse.

Hylteborna borde, menar rätten, ha ställt frågor om överföring­arna och försäkrat sig om att de inte blev inblandade i något olagligt.

De är nu dömda till böter - 4 200 respektive 11 400 kronor - och ska solidarisk­t betala 15 000 i skadestånd till banken, samt stå för en viss del sina egna advokatkos­tnader.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden