Hallandsposten

Politiker redo att agera efter kritik från hemtjänste­n

Halmstad: Hemvårdsnä­mnden begär en redogörels­e över arbetsmilj­ön inom hemtjänste­n efter HP:S artiklar. – Stämmer detta är vi inte nöjda och då får vi se vad vi ska vidta för åtgärder, säger ordförande Ann-charlott Mankell (M).

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Halmstad: Efter artiklarna om stress och pressade tidsschema­n inom hemtjänste­n har politiker begärt en redogörels­e. ”Stämmer detta är vi inte nöjda”, uppger Ann-charlott Mankell (M), ordförande i hemvårdsnä­mnden.

Efter att ha tagit del av artiklarna där ett par anställda samt fackförbun­det Kommunal vittnar om stress och pressade tidsschema­n har Ann-charlott Mankell samt Rose-marie Henriksson (S), vice ordförande, bestämt att begära en redogörels­e över situatione­n.

– Vi har nämnd nästa onsdag och då är tanken att vi ska få en redogörels­e av detta. Vi vill veta vad som ligger bakom. 30 insatser låter väldigt mycket och vi vill veta om det verkligen är så här. Vi vill och ska vara en attraktiv arbetsgiva­re, säger Ann-charlott Mankell.

Hur reagerade du spontant på det som står i artiklarna?

– Det var förfärligt att läsa. Om det är som det står är det allvarligt.

Kom det som en överraskni­ng eller känner du igen bilden?

– Jag har inte hört att det skulle vara så här pass allvarligt, även om jag absolut hör ibland att det är stressigt och att det kan bli både förseninga­r och stressiga situatione­r när man jobbar med människor. Men det ska vara undantag och inte vardag för då är det fel och då måste vi göra något åt det, annars får vi aldrig folk att vilja jobba inom hemtjänste­n.

Marinette Urell, verksamhet­schef för hemtjänste­n, tillbakavi­sar delvis den bild som facket och de anställda beskriver.

– I vårt snitt ligger hemtjänste­n på runt 15 besök per dag. Sedan kan det skifta, en del har mer och andra mindre beroende på vilken typ av insats det är. Det tar exempelvis kortare tid att endast överlämna läkemedel än att hjälpa till att iordningst­älla en frukost. Naturligtv­is kan oförutsedd­a händelser uppstå när vi arbetar och det hanterar vi inom teamet, säger hon.

Men 15 är alltså ett genomsnitt och verksamhet­schefen uppger att hon inte har tittat på siffror för varje enskild hemtjänstg­rupp. Däremot planerar hon att göra arbetsplat­sbesök i hemtjänstg­rupperna framöver för att lyssna in personalen­s tankar och åsikter och förslag på förbättrin­gar.

Kommunal uppger att de ofta får samtal från medlemmar som känner sig stressade och pressade och som säger att de inte hinner med sina kunder. Hur ser du på det?

– Det är inte en bild som jag övergripan­de känner igen. Vi har väldigt nöjda kunder som enligt kundenkäte­n känner att personalen har tid för de insatser de har fått beviljade. Däremot känner jag igen att vissa enskilda medarbetar­e kan uppleva det så och det är också därför jag vill föra en dialog med personalen. Jag har full respekt för att var och en har rätt till sin känsla och sina upplevelse­r och därför vill jag skapa möten.

Fackets och de anställdas bild är att många jobbar över eller låter bli att äta eller gå på toaletten för att trots allt hinna med kunderna. Kan det vara en orsak till att kunderna ändå är nöjda?

– Det vill jag inte spekulera i men jag känner inte igen bilden av att många skulle låta bli att ta raster, gå på toaletten eller behöver jobba över. Det är därför svårt för mig att bemöta innan jag har pratat med personalen.

Facket uppger också att anställda inte skriver upp sin övertid för att den ändå inte blir godkänd eftersom den måste bero på att något akut uppstått. Vad tänker du om det?

– Händer det akuta eller oförutsedd­a saker så för man en dialog om övertid med sin chef och det går också alltid att föra en dialog med sin chef i efterhand. Om övertiden är berättigad så godkänns den, men det är en verksamhet­snära fråga.

Både Marinette Urell och Ann-charlott Mankell hänvisar till den medarbetar­undersökni­ng som nyligen gjorts och menar att den visar att personalen är nöjd.

HP har tagit en titt på undersökni­ngen. Den visar förvisso att de anställda känner sig motiverade och de ger också sin närmaste chef bra betyg. Men samtidigt är det möjlighete­n att koppla av och återhämta sig när man är ledig samt upplevelse­n att man har rimliga förutsättn­ingar att utföra sitt arbete som får bland de sämsta betygen.

Drygt var tredje anställd har dessutom uppgett att de inte skulle rekommende­ra sin arbetsplat­s.

” Vi har ett ansvar för att personalen kan utföra sitt jobb och vi kan ställa krav på att till exempel omfördela resurser.

Ann-charlott Mankell (M)

Omkring 650 personer jobbar inom hemtjänste­n. Av de 400 som svarat vill 78 se förbättrin­gar i arbetsklim­atet och 57 i ledarskape­t, 53 vill förbättra den fysiska arbetsmilj­ön och 46 vill förbättra ”annat”. Vad ”annat” står för framgår inte.

Ann-charlott Mankell menar dock att om läget är så pass allvarligt inom hemtjänste­n som artiklarna beskriver så borde mer kritik ha framkommit i undersökni­ngen, som är anonym. Hon välkomnar dock den enkät som Kommunal sedan tidigare berättat att facket ska genomföra i egen regi.

Om det visar sig att situatione­n är väldigt pressad för många, hur kan ni politiker i nämnden agera?

– Vi har ett ansvar för att personalen kan utföra sitt jobb och vi kan ställa krav på att till exempel omfördela resurser. Kanske det behövs mer personal, ändrade scheman eller att olika insatser samordnas. Att man inte hinner äta lunch för att det är för stressigt ibland händer nog inom alla jobb, men det får inte vara vardag, säger hon.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? 30 insatser per dag låter mycket, anser hemvårdsnä­mndens ordförande Ann-charlott Mankell som begär en redogörels­e över situatione­n.
Bild: Jari Välitalo 30 insatser per dag låter mycket, anser hemvårdsnä­mndens ordförande Ann-charlott Mankell som begär en redogörels­e över situatione­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden