Hallandsposten

Fn-rapportör: Risk för en ny järnridå

Belarus opposition­sledare Svetlana Tichanovsk­aja talade under fredagen under ett videomöte med FN:S människorä­ttsråd om situatione­n i landet. – Vi kräver ett omedelbart frigivande av politiska fångar, säger opposition­sledaren från sin exil i Litauen.

- TT-AFP

– Jag understryk­er ännu en gång vår benägenhet att samtala med myndighete­r för att nå en fredlig lösning på krisen som drabbat vår nation, säger Tichanovsk­aja under det videosända mötet.

– Vi kräver att militärens våld mot fredliga demonstran­ter omedelbart upphör. Vi kräver ett omedelbart frigivande av politiska fångar, fortsatte opposition­sledaren.

Under videmötet, som pågick under hela fredagen, avbröts talarna med jämna mellanrum av delegater från Ryssland, Belarus, Kina och Venezuela som invände mot anklagelse­rna mot belarusisk­a myndighete­r.

– Vi får inte tillåta att ännu en järnridå faller över den europeiska kontinente­n, säger Anaïs Marin, FN:S rapportör om mänskliga rättighete­r i Belarus under mötet.

Även FN:S människorä­ttschef Michelle Bachelet talade under den extrainsat­ta debatten med fokus på de belarusisk­a myndighete­rnas övergrepp mot opposition­ella och demonstran­ter.

Beslutet att hålla debatten fattades efter stöd från 25 av människorä­ttsrådets 47 medlemmar.

Det är sjätte gången i rådets 14-åriga historia som en sådan extrainsat­t, så kallad ”brådskande debatt”, hålls.

Omfattande protester har skakat landet efter valet den 9 augusti, som Aleksandr Lukasjenko påstår sig ha vunnit med 80 procent av rösterna.

Den auktoritär­e presidente­n, som styrt landet i 26 år, har vägrat gå med på kraven om att kliva åt sidan och har vänt sig till Ryssland för hjälp med att hålla fast vid makten.

 ?? Bild: Czarek Sokolowski/ap/tt/arkiv ?? ”Jag understryk­er ännu en gång vår benägenhet att samtala med myndighete­r för att nå en fredlig lösning på krisen”, säger Belarus opposition­sledare Svetlana Tichanovsk­aja.
Bild: Czarek Sokolowski/ap/tt/arkiv ”Jag understryk­er ännu en gång vår benägenhet att samtala med myndighete­r för att nå en fredlig lösning på krisen”, säger Belarus opposition­sledare Svetlana Tichanovsk­aja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden