Hallandsposten

Gamla papper får nytt liv som konstverk

Laholm: Världen är full av dokument som med tiden tappat sitt värde. Agneta Oledal gör konst av alla dessa A4-papper.

- Henrik Williamsso­n

Informatio­n om diagnostik av långvarig stressrela­terad ohälsa heter ett av verken som nu finns att beskåda i Stadshusga­lleriet.

Den märkliga titeln beror på att utgångsmat­erialet är just ett sådant kompendium. En lunta papper som tiden runnit ifrån och inte används längre.

– Min särbo Christer är läkare och det är papper från företagshä­lsovården, säger Kinekulle-konstnären Agneta Oledal.

– Men inga patientjou­rnaler, hojtar Christer som för tillfället står uppflygen på en stege och hänger papperskon­st från taket.

Ett annat verk kallas Släkten Olofsson i Värmland och består av en släktforsk­ning som inte riktigt höll måttet.

Hur började det här?

– Jag hade jättemånga böcker som skulle kastas. Men i stället tänkte jag att jag kunde göra konst av dem. Några sådana tavlor har jag med mig hit. Sedan vet jag inte riktigt hur det gled över till detta. Jag råkade nog titta på halmslöjd.

Hon rullar A4-papper runt en pinne och skapar på så sätt tunna pappersrör. Av rören gör hon sina vackra fackverksk­onstruktio­ner, sammanbund­na av snören. Tålamodspr­övande värre.

– Den här tog hela vintern att göra, säger Agneta Oiedal om den som ser mest komplicera­d ut.

Papper finns i oändlighet. Men för att få rören att hålla formen krävs också lim. Bara Icas limstift duger och corona höll på att sätta stopp för konstprodu­ktionen. Plötsligt i våras fanns nämligen inget lim att köpa.

– Jag ringde runt till butiker i hela Skaraborg. Slut överallt, de fick inga leveranser från Kina. Men som tur var kom det till slut en container, skrattar Agneta Oledal.

Utställnin­gen har vernissage under lördagen och finns kvar till 14 november.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? De flesta av oss har nog en massa gamla papper i gömmorna. Agneta Oledal gör vackra skulpturer av dem. Nu visar hon utställnin­gen ”Livet i papper” på Stadshusga­lleriet i Laholm.
Bild: Henrik Williamsso­n De flesta av oss har nog en massa gamla papper i gömmorna. Agneta Oledal gör vackra skulpturer av dem. Nu visar hon utställnin­gen ”Livet i papper” på Stadshusga­lleriet i Laholm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden