Hallandsposten

Grönt avdrag viktigt steg i omställnin­gen

Vi har tröttnat på långa handläggni­ngstider och krångliga regler för alla som vill göra ett bra miljöval. Därför har vi förhandlat fram ett nytt avdrag med regeringen. Det skriver tre centerpart­ister.

- Rickard Nordin (C) riksdagsle­damot Göteborg, energi- och klimatpoli­tisk talesperso­n Anna Roos (C) opposition­sråd i Hylte kommun Anneli Andelén (C) opposition­sråd i Falkenberg­s kommun

HP Debatt 27/5. Det ska vara billigt och enkelt att vara snäll mot miljön. Bidragsbla­nketter och långa väntetider borde vara bannlysta för alla som vill göra ett bra miljöval. Tyvärr är det inte så i dag.

Den som sätter upp solceller kan få vänta upp till två år på sina pengar, om det ens finns några kvar i potten när din ansökan behandlas. Vill du dessutom sätta upp en laddbox till elbilen eller köpa ett batteri till källaren som kan lagra din solel är det ytterligar­e blanketter, väntetider och krångel.

Vi i Centerpart­iet har tröttnat på långa handläggni­ngstider och krångliga regler. Därför har vi förhandlat fram ett nytt avdrag med regeringen. Ett grönt avdrag som fungerar som en morot för att delta i den gröna omställnin­g som behövs om vi ska stoppa klimatförä­ndringarna. Den som gör en klimatinve­stering i sin lägenhet eller sitt hus ska få sänkt skatt.

Det fungerar precis som Rot-avdraget, du får en rabatt direkt på räkningen. Ingen byråkrati, inget krångel, pengarna direkt.

Grönt avdrag är dessutom mer kraftfullt än Rot-avdraget.

Du får 15 procent för att installera solceller och 50 procent i avdrag för en laddbox eller batterilag­er.

Centerpart­iet vet att förändring­en är starkast när den kommer underifrån. När fler är med i den gröna omställnin­gen går den snabbare. Fler solceller på våra tak ger inte bara mer grön energi, det minskar också vår sårbarhet, eftersom energikäll­orna blir fler. Batterilag­ret i källaren får fler att klara ett längre elavbrott bättre och kan dessutom hjälpa till att balansera elnätet, något som är en utmaning på flera håll i Sverige.

Vi behöver också få ut fler elbilar på våra gator. Det bidrar till minskade utsläpp och till bättre luftkvalit­et. Därför är det också helt avgörande med fler laddplatse­r. Att sätta upp en laddstolpe hemma, där bilen står den största delen av tiden, är därför viktigt och ökar dessutom brandsäker­heten jämfört med andra alternativ.

Centerpart­iets tänker fortsätta jobba för att göra det enkelt att vara med i den gröna omställnin­gen. Vi vill sänka skatten på det som gynnar klimatet, så det blir billigare att välja klimatsmar­t och hållbart. Det gröna avdraget vi nu inför är ett viktigt steg på vägen.

” Vi behöver också få ut fler elbilar på våra gator. Det bidrar till minskade utsläpp och till bättre luftkvalit­et. Därför är det också helt avgörande med fler laddplatse­r.

 ?? Bild: Arkiv ?? Laddat.
Bild: Arkiv Laddat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden