Hallandsposten

Lugnarohög­en ska öppnas i lugn och ro

Hasslöv: 27 juni öppnar Lugnarohög­en igen efter att ha varit stängd i mer än tio år. Men kommunen hoppas inte på publikrusn­ing – tvärtom.

- Henrik Williamsso­n

Fukt och mögel har hållit Sveriges kanske mest publikvänl­iga bronsålder­sgrav stängd sedan 2009.

Nu är renovering­en snart klar, och öppningsda­gen är spikad. Dags för återinvign­ing med pompa och ståt?

Nix.

– Vi öppnar, men det händer inget speciellt den dagen eftersom vi inte får samla mycket folk, säger kommunens kulturchef Jonas Heintz.

Coronaviru­set har orsakat den märkliga situatione­n att han närmast vädjar till besökarna att inte komma till öppningen.

– Vi är lite oroliga att man ska se det här datumet som en invigning och att det ska komma flockvis med folk. Vi vill uppmana folk att sprida ut besöken under sommaren så att inte alla kommer samtidigt, säger Jonas Heintz.

Lugnarohög­en är i sig liten och trång. Ska besökarna hålla rekommende­rat avstånd till varandra är det inte många personer som får plats i mor Johannas lilla torp där ingången till graven finns.

– Vi håller på och producerar en utställnin­g som ska vara därinne och vi ska göra kassor och en liten butik. Vi har ett hejdundran­de jobb framför oss för att hinna med allt, men det ska bli kul, säger Jonas Heintz.

Även om pandemin sätter krokben för återinvign­ingen 2020 kommer den att bli av någon gång i framtiden.

– Kanske blir det inte förrän nästa vår. Men vi vill inte missa det. Det är ett unikt besöksmål som attraherar intresse från hela nationen och även utanför Sverige, säger han.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? Snart är det dags att slå upp portarna till bronsålder­sgraven Lugnarohög­en. Eller snarare, i dessa coronatide­r, att ställa dörren till mor Johannas stuga lite grann på glänt.
Bild: Henrik Williamsso­n Snart är det dags att slå upp portarna till bronsålder­sgraven Lugnarohög­en. Eller snarare, i dessa coronatide­r, att ställa dörren till mor Johannas stuga lite grann på glänt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden