Hallandsposten

Sjukvårdsc­hef i Stockholm: ”Stormen är här och tilltar”

Sjukvårdsb­ehovet i Stockholm ökar dag för dag. Inom en vecka kan patienter behöva vårdas på fältsjukhu­set som på rekordtid satts upp i Stockholms­mässan i Älvsjö.

- TT

Fältsjukhu­set kommer till en början att ha 140 vårdplatse­r som kan skalas upp till 600, samt 10 intensivvå­rdsplatser som också kan utökas. Det är samma vårdkapaci­tet som de större sjukhusen i Stockholms­området har.

Huvudsyfte­t är inte att bedriva intensivvå­rd i Stockholms­mässan, den verksamhet­en är mycket enklare att bygga upp på de befintliga akutsjukhu­sen, sade hälso- och sjukvårdsd­irektör Björn Eriksson vid en pressträff inne på mässan.

På tio dagar har Region Stockholm dubblat intensivvå­rdskapacit­eten och det finns i dagsläget lediga sängar på grund av den hastiga expansions­takten. Men vårdbehove­t kommer att öka.

– Vi kan konstatera just nu att stormen är här och den tilltar i styrka. Trenden är mycket tydlig och den är att behovet av vård ökar snabbt dag för dag, sade Björn Eriksson.

Finansregi­onråd Irene Svenonius (M) är orolig för situatione­n.

– Jag vill vädja till alla om hjälp. Socialstyr­elsen kan nu prioritera Stockholms län när vi nu väntar en topp i coronasmit­tan. Vi i Stockholm kommer att ställa upp för andra regioner när vi har passerat toppen, då ska vi försöka hjälpa till med skyddsutru­stning och personal där vi kan, sade hon.

Enligt den senaste rapporten från Region Stockholm har 1 657 personer konstatera­ts smittade i Stockholm, och 68 personer med covid-19 har avlidit.

Viktigaste för Stockholms­mässans del har varit att få syrgasbeha­ndling på plats eftersom i princip alla patienter som vårdas för covid-19 behöver det. Att få på plats en så stor syrgastank tar normalt tre till fyra månader. Arbetet har nu utförts på tre dagar.

Region Stockholm planerar fortsatt att expandera vården och planerar för en tredubblin­g av kapacitete­n den kommande tiden, sade Björn Eriksson.

6 500 personer har anmält sitt intresse för att hjälpa till i sjukvården och just nu går man igenom alla ansökninga­r och matchar dem med framför allt intensivvå­rd och akutsjukvå­rd.

På eftermidda­gens pressträff hos Folkhälsom­yndigheten meddelades att Sverige nu haft mer än 4 000 bekräftade fall av covid-19 och av dem har 146 avlidit. Samtliga regioner jobbar nu i stabs- eller förstärkni­ngsläge.

– Regionerna har dragit ned på kirurgi som inte är akut. Byggt covid-19-avdelninig­ar specifikt, man omskolar personal, sade Taha Alexanders­son, ställföret­rädande krisbereds­kapschef på Socialstyr­elsen.

Arbetet innebär stora belastning­ar på många personalka­tegorier.

Det är viktigt att påpeka eftersom varje region är dimensione­rad efter sin befolkning, sade Alexanders­son.

– Utifrån de dagliga bedömninga­r vi gör vill vi vädja till alla som kan avstå från resor i påsk att göra så. Många vill ha uppmaninga­r, men vi jobbar inte så. Vi vädjar om att man inte ska belasta vården ytterligar­e.

Hittills har drygt 300 personer intensivvå­rdats i Sverige, sade statsepide­miolog Anders Tegnell.

Flest avlidna i covid-19 finns i åldersspan­net 80 till 90 år. 65 personer har avlidit i den åldersgrup­pen, enligt de senaste siffrorna från Folkhälsom­yndigheten.

En person har avlidit i spannet 20–29 år, 8 personer i spannet 50–59 år, 6 personer i spannet 60–69 år, 34 personer i spannet 70–79 år och 32 personer som varit 90 år eller äldre.

Mer än hälften av alla avlidna, 88 personer, finns i Stockholms län.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden