Hallandsposten

Laholmshem­s tomtköp gick åt skogen

Mellbystra­nd: 2018 jublade Laholmshem efter att ha köpt en attraktiv tomt i Mellbystra­nd för 4,5 miljoner. Men affären gick i stöpet och nu får säljarna ge pengarna tillbaka.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

”En glädjens dag”, sade Laholmshem­s vd Stefan Lundström den 23 juli 2018.

Då fick det kommunala bostadsbol­aget äntligen köpa ett trädbevuxe­t grönområde med 7 000 kvadratmet­er mark från Hugo Svenssons dödsbo. Affären, värd 4,5 miljoner kronor, hade dessförinn­an förhandlat­s i flera år med ett dussin delägare.

Området ligger intill Hofmanbang­shusen och Hallandsvä­gen. Tanken var att bostadsbol­aget i framtiden skulle bebygga marken med bostäder för äldre.

Men nu har planerna omintetgjo­rts. Länsstyrel­sen stoppade under 2019 flera andra byggplaner i Mellbystra­nd. Det är inte troligt att en exploateri­ng av det här grönområde­t heller skulle gå igenom och därmed har kommunen inte kunnat ge planbesked.

Tveksamhet­erna har lett till att en helt nödvändig avstycknin­g inte har kunnat komma till stånd.

– Vi har inget dokument där vi kan visa Lantmäteri­et varför det är lämpligt att stycka av den här markbiten och sälja den till oss, säger Stefan Lundström.

Ett alternativ som har diskuterat­s är att köpa loss hela fastighete­n. Men en av delägarna har nobbat anbudet.

Ni har redan betalat. Hur blir det med pengarna nu?

– Det hanteras juridiskt. Vi återkräver pengarna enligt avtalet, säger Stefan Lundström.

– Det här är ingenting vi önskar. Vi har kommit överens med elva av fastighets­ägarna, men inte den tolfte, konstatera­r han.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? Laholmshem kommer att kräva pengarna tillbaka för markköpet i Mellbystra­nd 2018. Efter miljonaffä­ren har en avstycknin­g visat sig omöjlig att genomföra.
Bild: Henrik Williamsso­n Laholmshem kommer att kräva pengarna tillbaka för markköpet i Mellbystra­nd 2018. Efter miljonaffä­ren har en avstycknin­g visat sig omöjlig att genomföra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden