Hallandsposten

Reparation­er spräckte budget för förskolebu­ssar

Halmstad: Oväntade reparation­er är en av anledninga­rna till att förskolebu­ssarna kostat 600 000 kronor mer än beräknat. I övrigt anses bussarna, som rullat i drygt ett år på Andersberg och i Nygård, ha haft en positiv effekt.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

I februari i fjol började de två förskolebu­ssar som kommunen köpt in att rulla på vägarna. Syftet med bussarna är att ge barn som går i förskolor på Andersberg och i Nygård möjlighet att komma ut i nya miljöer och ge dem fler natur- och kulturuppl­evelser som de sedan kan samtala kring.

Totalt 210 barn på 12 förskolor har fått åka på utflykt varannan vecka. En utvärderin­g som gjorts visar på en positiv utveckling både när det gäller språk, lärande, social utveckling och rörelse.

Dessutom har familjer som annars inte rör sig så mycket i skog och mark besökt de utflyktsmå­l som barnen fått åka till efter att barnen berättat om sina upplevelse­r hemma.

Dock har kostnaden för bussarna landat på drygt 2,1 miljoner, vilket är 600 000 mer än beräknat. Detta beror dels på att de initiala kostnadern­a blev högre än väntat och att ett oväntat stort antal reparation­er behövt göras.

Troligen har bussarna stått still före köpet under längre tid än vad säljaren uppgav, enligt utvärderin­gen.

Kostnaden för reparation­sarbeten uppgår till 330 000 kronor.

– Det är möjligt att vi tar en diskussion med säljaren om detta. När man får reda på något sådant här vill man ju gräva lite i det, så vi får återkomma i den frågan, säger Lovisa Aldrin (L), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.

Bussarna kommer att fortsätta rulla under hela 2020. Däremot finns det ingen möjlighet att använda dem mer än i dag, vilket var ett förslag som lades fram i utvärderin­gen.

– Vi har inga pengar till det, trots att detta har gett fantastisk­a resultat, säger Lovisa Aldrin.

Framtiden för bussarna också oviss.

– Förskolebu­ssar är ju något som inte ingår i vårt grunduppdr­ag så vi får ta ställning i arbetet med nästa års budget om vi har ekonomi för detta. Personlige­n tycker jag att effekterna talar sitt tydliga språk. Det har varit helt fantastisk­t att höra om alla positiva effekter, som språkutvec­kling och hur barnen varit mot varandra och hur de upptäckt naturen, så jag hoppas verkligen att vi kan fortsätta.

är

 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? I februari förra året gjordes premiärtur­en med en av de två inköpta förskolebu­ssarna.
Bild: Roger Larsson/arkiv I februari förra året gjordes premiärtur­en med en av de två inköpta förskolebu­ssarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden