Hallandsposten

”Katastrofa­lt” resultat för Biden – Buttigieg förbi

Pete Buttigieg – lägg det namnet på minnet. Den tidigare doldisen knuffar bryskt undan erfarne Joe Biden från ledarposit­ionen för Demokrater­nas moderata falang i kampen om att få utmana Donald Trump. Men resultatet från Iowa överskugga­s av rösträknin­gskao

- Mattias Mächs/tt

Mer än ett dygn efter att delstatens demokrater röstat på den de vill se företräda partiet i USA:S presidentv­al i höst hade fortfarand­e bara 71 procent av resultatet presentera­ts.

De stora förseninga­rna beror på problem med en ny app som var tänkt att förenkla inrapporte­ring av röster, enligt Demokrater­na i Iowa.

Och mitt i röstkaoset kom också en stor överraskni­ng i det att 38-årige Pete Buttigieg såg ut att gå segrande från nominering­smötena.

– Det är jättespänn­ande. Buttigieg var helt okänd på nationell nivå för ett år sedan, säger Usa-kännaren Elizabeth Walentin, som tidigare bland annat arbetat med Demokrater­nas valkampanj­er.

Den tidigare borgmästar­en i South Bend i delstaten Indiana hade vid tidningens pressläggn­ing 26,8 procent av rösterna. Han placerade sig därmed strax före vänsterkan­didaten Bernie Sanders (25,2 procent), som av många utmålats som favorit i Iowa.

Joe Biden – vicepresid­ent under Barack Obama och som länge varit demokrater­nas favorit i nationella opinionsun­dersökning­ar – såg ut att få nöja sig med runt 15,5 procent och en blek fjärdeplat­s, efter den andra vänsterori­enterade presidenta­spiranten Elizabeth Warren (18,4 procent).

– Det många kommer att ta med sig från Iowa är frågan hur det kunde gå så katastrofa­lt dåligt för Biden, säger Walentin.

– En förklaring är att han tvingades dela på rösterna från högerorien­terade väljare med Amy Klobuchar (femma med 12,6 procent). Han har inte heller satsat så stort på just Iowa. En annan förklaring är att många kanske tagit för givet att det kommer att gå bra för Biden och därför kostat på sig att stödja en annan kandidat.

Vid nominering­smötena i Iowa röstar inte väljarna i traditione­ll mening, utan samlas i allmänna lokaler i hundratals mindre distrikt för att uttrycka stöd för sin kandidat. Deltagarna gör detta genom att ställa sig i den del av rummet som avdelats för deras förstahand­sval. De som väljer en presidenta­spirant som hamnar under en viss andel stöd, oftast 15 procent av de närvarande, och därmed räknas bort har möjlighet att välja någon av de andra aspiranter­na.

En bidragande orsak till Buttigiegs oväntat starka resultat kan

vara att han varit mångas andrahands­val – något som kan ge en fördel framöver.

Iowa är först ut i den amerikansk­a primärvals­säsongen och den som vinner delstaten brukar få ett tydligt försprång inför resten av processen. Men effekten av årets resultat lär grumlas av rösträknin­gskaoset.

– Om Buttigieg hade stått som klar segrare under måndagen så skulle det ha fått ännu större genomslag. Nu har de andra aspiranter­nas kampanjer lättare att flytta fokus till New Hampshire (nästa delstat att rösta), säger Walentin.

Oavsett vem som i slutändan blir

” Han har inte heller satsat så stort på just Iowa.

Elizabeth Walentin, Usa-kännare om Joe Bidens resultat

Demokrater­nas presidentk­andidat får personen en svår match mot Trumps effektiva kampanjmas­kineri. De främsta i Iowa, Buttigieg och Sanders, kan både ha en fördel och nackdel i att de sticker ut på olika sätt.

– Sanders är ett extremt osäkert kort i det här sammanhang­et eftersom han står så långt till vänster och riskerar att skrämma bort mittenvälj­are. Men han är väldigt duktig på att mobilisera gräsrötter och många som i normala fall inte röstar, säger Frida Stranne, Usa-forskare vid Högskolan i Halmstad.

När det gäller Buttigieg, som står mer i mitten politiskt, är frågan delvis hur hans homosexuel­la läggning skulle tas emot av den viktiga värdekonse­rvativa väljargrup­pen.

– Den frågan har dock blivit lite avdramatis­erad på senare år i den här gruppen, så jag tror inte att det är något som skulle bli avgörande.

 ?? Bild: Charlie Neibergall/ap/tt ?? Den demokratis­ke presidenta­spiranten och tidigare South Bendborgmä­staren Pete Buttigieg tillsamman­s med sin make Chasten i Iowa.
Bild: Charlie Neibergall/ap/tt Den demokratis­ke presidenta­spiranten och tidigare South Bendborgmä­staren Pete Buttigieg tillsamman­s med sin make Chasten i Iowa.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden