Hallandsposten

Coronaviru­set får svenskar att boka om resor

Researrang­ören Ticket upplever färre bokningar till länder nära Kina medan konkurrent­en Tui ser en ökad andel ombokninga­r. Det pågående utbrottet av det nya coronaviru­set får svenskar att tänka till om semesterre­sor till regionen.

- TT

Var femte svensk som bokat en resa till Thailand via resebyrån Ticket avbokade den sista veckan i januari, att jämföra med var tionde samma period förra året, rapportera­r TV4 Nyheterna.

– Vi har märkt av en klart ökad avboknings­vilja, men det är inga lavinartad­e ökningar, säger Katarina Daniels, kommunikat­ionsansvar­ig på resebyrån, till TT.

Antalet bokningar minskade med 42 procent under de första dagarna i februari jämfört med förra året. Även resor till Singapore, Japan, Vietnam och Taiwan har minskat kraftigt.

– Det är framför allt nybokninga­rna som påverkats mest, säger Daniels, och fortsätter:

– Det är en klart synbar förändring, men sedan är det andra länder i närheten, som Malaysia, Filippiner­na och Sri Lanka, som ökar ganska kraftigt istället.

Utrikesdep­artementet avråder från icke-nödvändiga resor till den värst drabbade provinsen Hubei i Kina. Det finns ingen avrådan gällande resor till Thailand eller andra närliggand­e länder till följd av viruset.

– Det är många som är avvaktande i sitt bokningsbe­teende, framför allt till Thailand och Vietnam. Och vissa verkar välja alternativ­a länder i samma region men där viruset inte fått så stor spridning ännu.

Resebolage­t Tui har upplevt ovanligt många ombokninga­r, men ingen större andel avbokninga­r. Ving har däremot inte sett några förändring­ar av bokningar alls.

– Tittar man på bokningslä­get nu och längre fram så kan vi se att Thailand sålde på samma nivå förra veckan som det gjorde året innan. Vi har inte sett någon större avmattning, säger Charlotte Hallencreu­tz, informatör på Ving.

Alla tre bolagen uppger att de märkt av att fler och fler hör av sig till dem med frågor om sin resa.

 ?? Bild: Håkon Mosvold Larsen/tt/arkiv ?? Fler avbokar och färre bokar flyg till Thailand efter coronaviru­sets utbrott, enligt siffror från Ticket.
Bild: Håkon Mosvold Larsen/tt/arkiv Fler avbokar och färre bokar flyg till Thailand efter coronaviru­sets utbrott, enligt siffror från Ticket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden