Hallandsposten

Kina: Sjukdomen smittar mellan människor

Fler än 200 personer har smittats i den mystiska sarsliknan­de lungsjukdo­men. Nu meddelar kinesiska myndighete­r att viruset smittar mellan människor.

- Gustav Sjöholm/tt

” Det finns tydliga rutiner för vilka åtgärder som behöver vidtas om något dyker upp.

– Det kan nu konstatera­s att företeelse­n överföring mellan människor är bekräftad, säger den högt uppsatte forskaren Zhong Nanshan, verksam vid Kinas nationella hälsovårds­nämnd, till nyhetsbyrå­n AFP.

Kina rapportera­r att 139 nya fall av viruset upptäckts i helgen. En tredje person rapportera­s också ha avlidit i sjukdomen. Beskedet kommer dagen efter att Kinas hälsodepar­tement uppgett att utbrottet var under kontroll.

– Den här nya informatio­nen har definitivt ändrat synen för oss inom folkhälsan. De 139 nya fallen gör att det är fler än 200 fall i Kina, säger Alexandra Phelan, forskare i global hälsa med inriktning på infektions­sjukdomar vid det amerikansk­a universite­tet Georgetown, till TT.

Phelan beskriver det som bekymmersa­mt om viruset kan överföras mellan människor.

Anders Tegnell, statsepide­miolog i Sverige

Två av de senaste fallen upptäcktes i Peking, och ett i Guangdongp­rovinsen i södra Kina, vilket bekräftar spridning utanför Wuhan, den stad där sjukdomen upptäcktes. Enligt Zhong Nanshan har två personer i Guangdong smittats av familjemed­lemmar som besökt Wuhan. Och fjorton av de smittade i Kina är sjukvårdsp­ersonal som behandlat personer med sjukdomen, berättar Zhong för AFP.

Dessutom har en kinesisk kvinna i 35-årsåldern insjuknat i Sydkorea. Hon besökte huvudstade­n Seoul enligt koreanska myndighete­r som nu undersöker vilka som kan ha kommit i kontakt med henne under vistelsen och ombord på flygplanet. Kvinnans sjukdom upptäcktes i ett relativt tidigt stadium.

170 patienter i staden Wuhan i Kina vårdas dessutom fortfarand­e på sjukhus, vilket väcker frågor om det kan finnas fler oupptäckta fall och om personer som inte visar symtom kan vara smittsamma, säger Phelan.

– Jag skulle säga att oron har ökat under de senaste 24 timmarna.

Enligt en rapport från Centrum för global analys av infektions­sjukdomar vid Imperial College i London, vilken publicerad­es i fredags, kan så många som 1 700 personer ha smittats.

Alexandra Phelan tror att det kan stämma.

– Det hör till sakens natur att man inte fångar upp alla fall, säger hon.

Även om utbrottet växer tycks världen ha dragit flera lärdomar av sarsepedem­in för nästan 20 år sedan, säger den svenske statsepide­miologen Anders Tegnell.

– Det jag har tagit fasta på är hur väl informatio­nen sprids, jämfört med tidigare då det varit mer oklart, säger han till TT.

Statsepide­miologen framhåller att kinesiska myndighete­r tycks ha varit väldigt öppna med informatio­n om utbrottet.

Kina har offentligg­jort virusets gensekvens på nätet, vilket gör att andra länder kan kontroller­a eventuella misstänkta fall.

Enligt Alexandra Phelan behövs en utökad analys av viruset, dels för att se om det förändras, dels för att lära sig mer om de grundlägga­nde egenskaper­na – varifrån det kommer och hur det sprids.

Trots den kraftiga ökningen av fall anser Phelan att risken för den breda allmänhete­n antagligen är låg.

Svensk sjukvård har enligt Anders Tegnell beredskap för eventuella sjukdomsfa­ll här.

– Det finns tydliga rutiner för vilka åtgärder som behöver vidtas om något dyker upp, och vi har även möjlighet att göra tester i laboratori­um om det skulle behövas, säger han.

 ?? Bild: Andy WONG/AP/TT ?? Passagerar­e kontroller­as på flygplatse­n i Hongkong.
Bild: Andy WONG/AP/TT Passagerar­e kontroller­as på flygplatse­n i Hongkong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden