Hallandsposten

Polis varnar efter stölder: ”Måste vara på sin vakt”

Halland: Under förra veckan fick polisen i Halland in två anmälninga­r gällande grova stölder ur bostäder. I bägge fallen tog sig tjuvarna in i hos äldre människor och stal både pengar och värdesaker. Nu uppmanar polisen folk att vara på sin vakt.

- Christophe­r Vallerius

Det var under torsdagen som de två stölderna med liknande tillvägagå­ngssätt rapportera­des in till polisen. Första stölden inträffade på en adress i Halmstad mellan klockan 14 och 15 och något senare, mellan 16.45 och 17.15, drabbades en äldre kvinna i Falkenberg.

I båda fallen har två män knackat på dörren till bostaden och tagit sig in. Medan den ena av dem därefter uppehållit målsägande så har den andre stulit både pengar och värdesaker ur lägenheten. I Falkenberg kom gärningsmä­nnen över saker till ett värde av över 10 000 kronor.

Enligt polisen är det däremot oklart vad de två männen sagt för att få komma in hos de drabbade.

– Det står inget om det i anmälan, att de skulle ha uppgett sig komma från något företag eller så. Men man misstänker ju att det rör sig om samma gärningsmä­n och därför har vi gått ut med den här informatio­nen på Facebook, säger Sofia Malmsten, stationsbe­fäl på polisen i Falkenberg.

I polisens inlägg står att den ena av männen i Halmstad ska ha varit runt 170–180 centimeter lång med svart hår och kort skägg och han ska ha pratat svenska utan brytning. En av männen i Falkenberg uppgavs vara lång och tunn med skäggstubb och ett smalt ansikte. Han ska ha haft ett plåster över ögonbrynet och pratat danska.

– Äldre människor måste vara på sin vakt och man ska aldrig släppa in någon i sin bostad som man inte känner. Oavsett vad de vill ha hjälp med, äldre människor kanske får skuldkänsl­or och vill hjälpa till. Men känner man inte personen ska man inte känna sig tvungen att släppa in någon, tyvärr kan man ju bli utnyttjad på det här sättet, säger Sofia Malmsten.

Polisen efterlyser nu tips från folk som kan ha sett något i samband torsdagens stölder och uppmanar folk att i så fall hör av sig på 114 14.

 ?? Bild: Vilhelm Stokstad/tt/arkiv ?? Två äldre personer i Halland utsattes för grova stölder efter att två män knackat på dörren.
Bild: Vilhelm Stokstad/tt/arkiv Två äldre personer i Halland utsattes för grova stölder efter att två män knackat på dörren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden