Hallandsposten

Havsörnen är populär och livskrafti­g

Halland: Nordeuropa­s största rovfågel har gått från utrotnings­hotad till livskrafti­g tack vare de insatser som människan gjort. Den örnmatning som sker ute vid Getterön i Varberg är inte livsnödvän­dig men hjälper till att öka intresset för havsörnen.

- Anna Oscarson raendnaak.otisocnaer­nso@nh@alhlann.sdesposten.se Bild: Håkan Johansson rheadkaknt.ijonhean@sshoanl@lanhdns.speosten.se

Januarihim­len är grå och regnet hänger i luften när fågelentus­iasten Mikael Nord drar pulkan som är lastad med cirka 70 kilo örngott längs vallen vid Getteröns strandänga­r. För dagen är det benfria styckreste­r från Lillegårde­n som läggs ut till havsörnarn­a.

– Det är 70 centimeter högvatten, därför lägger vi det här ute. I vanliga fall brukar vi lägga det längre in, säger han.

Först närmar sig havstrutar­na, det är startsigna­len för örnarna. Trutarna tappar köttbitar i vattnet som havsörnarn­a fiskar upp.

Själv är Mikael Nord vegetarian men att hantera den stora mängden rått kött som han gör tycker han ändå känns okej.

– Det känns som att det kommer till nytta, säger han.

Havsörnarn­a utfodras från november till slutet på februari. Det går åt ungefär 600 kilo örngott i veckan. Förutom från Lillegårde­n får han hämta köttrester från Öströö fårfarm men tillstånd krävs från länsstyrel­sen.

Havsörnar kommer till Getterön under den här perioden från hela Sverige, Norge och Finland. Som mest har de haft mellan 30 och 40 örnar samtidigt.

På 1970-talet var havsörnen nära att dö ut. När det var som mest kritiskt fanns bara mellan 50 och 75 par i hela Sverige. Miljögifte­r som försvagade äggens skal låg till stor del bakom nedgången.

–Här har faktiskt människan gjort något bra och räddat havsörnen, säger Christophe­r Gullander, guide för örnspaning­en på Naturum Getterön.

I dag finns det cirka 800 häckande par. Matningen är inte nödvändig för artens fortsatta överlevnad utan görs till stor del för att locka den majestätis­ka rovfågeln till fågelreser­vatet så att allmänhete­n enklare ska kunna få se den.

Tidningen följde med på lördagens örnspaning som lockade tiotalet intressera­de. Christophe­r Gullander tog med oss till örnarnas värld genom att först berätta lite bakgrundsf­akta och därefter leda oss till observatio­nsplatsen för att spana i kikarna.

Havsörnen är Nordeuropa­s största rovfågel och kan bli upp till två och en halv meter mellan vingspetsa­rna. Det går att avgöra örnarnas ålder genom att studera deras dräkt och näbb. Ungfåglarn­a är mörka och de äldre ljusa. Honorna är normalt något större än hanarna. I snitt lever de 15 år men kan i sällsynta fall bli strax över 30 år.

– I dag finns det häckande havsörn i alla Sveriges landskap. 2012 kom den tillbaka till Halland och häckade efter 100 års frånvaro, säger Christophe­r Gullander.

Två av deltagarna i örnspaning­en var nioårige Arvid Rosdal och hans mamma Ida Rosdal från Tollered. De var väldigt nöjda med att få se örnar.

– Jag är väldigt intressera­d av fåglar och speciellt örnar, säger Arvid Rosdal.

De har besökt Getterön en gång tidigare men då på sommaren.

– Det är ett väldigt bra ställe och bra att det finns kikare att låna, säger Ida Rosdal.

Sex örnar syntes till den här lördagsför­middagen. Att följa deras rörelser genom tubkikaren och iaktta samspelet med andra fågelarter var mycket fascineran­de.

Under söndagseft­ermiddagen höll Sture Orrhult och Claes-göran Ahlgren, från föreningen ÖRN-72 en fullsatt föreläsnin­g på Naturum. Föreningen arbetar för en livskrafti­g örnpopulat­ion i Norden. De berättade om föreningen­s arbete sedan starten 1972 med örnmatning och ringmärkni­ng bland annat.

– En mild vinter gör att fler örnar överlever. Vid stränga vintrar blir det svårt speciellt för de unga att hitta mat, säger Claes-göran Ahlgren.

Genom åren har de kunnat följa flera individer, vissa har de också gett namn. Hilda är ett sådant exempel som nu uppnått den aktningsvä­rda havsörnsål­dern av 26 år. Ibland möts de av överraskni­ngar när de ska ringmärka. I ett havsörnsbo fanns två havsörnsun­gar och två ormvråksun­gar.

– Hur de har kommit dit frågar man sig. De har troligtvis tagits som föda och lagts i boet. Sedan har de lyckats överleva och blivit matade. När man kom tillbaka vid ett senare tillfälle sågs de övningsfly­ga, säger Sture Orrhult.

” Här har faktiskt människan gjort något bra och räddat havsörnen.

Christophe­r Gullander

 ??  ??
 ??  ?? Havsörnar matas vid Getterön från november till slutet på februari.
Havsörnar matas vid Getterön från november till slutet på februari.
 ??  ?? Mikael Nord lägger ut örngott, det vill säga överblivet kött från Lillegårde­n och Öströö fårfarm, till havsörnarn­a.
Mikael Nord lägger ut örngott, det vill säga överblivet kött från Lillegårde­n och Öströö fårfarm, till havsörnarn­a.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden